«Χαράτσι» στις νοσοκομειακές εφημερίες

χαράτσι-στις-νοσοκομειακές-εφημερ-499428

Ενώ παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Απρίλιο – Υπέρμετρη φορολόγηση καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και ζητούν αλλαγή πλαισίου

Το καθεστώς των εφημεριών στα νοσοκομεία αποτελούσε ανέκαθεν «αγκάθι» που συχνά προκαλούσε αντιπαραθέσεις μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Οι γιατροί μονίμως διαμαρτύρονται ότι αφενός οι αποδοχές που λαμβάνουν για τις εφημερίες που κάνουν είναι ψίχουλα, αφετέρου ότι οι πληρωμές γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να έρχονται τα πάνω – κάτω στον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Ο αριθμός των εφημεριών για τον κάθε γιατρό από μήνα σε μήνα μπορεί να διαφέρει, διότι ο προγραμματισμός γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στην κάθε κλινική.

Μάλιστα από την έναρξη της πανδημίας και έκτοτε το πρόγραμμα εφημεριών για παράδειγμα στο Αχιλλοπούλειο μπήκε σε νέα βάση. Οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον με βάση τις ανάγκες των κλινικών πρώτης γραμμής, δηλαδή των τμημάτων που απασχολούνται αποκλειστικά με ασθενείς covid.Αφού καλυφτούν πρώτα οι εφημερίες στις κλινικές κορονοϊού, τους θαλάμους αρνητικής πίεσης και τη ΜΕΘ covid, ακολούθως καθορίζονται οι εφημερίες στα επόμενα τμήματα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί γιατροί του νοσοκομείου, εκτός της ειδικότητας παθολογίας, να κάνουν όλο αυτό το διάστημα περισσότερες εφημερίες από τις καθορισμένες, διότι πρέπει να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες του Νοσοκομείου.

Οι γιατροί περίμεναν ότι αυτό θα αναγνωριστεί από την Πολιτεία και ότι το υπουργείο Υγείας θα έσπευδε να ικανοποιήσει το αίτημά τους για μείωση της φορολογίας των εφημεριών.

Επίσης προσδοκούσαν οι πληρωμές να γίνονται συχνότερα και όχι με καθυστέρηση τριών και τεσσάρων μηνών.

Κανένα από τα δύο παραπάνω αιτήματα που έχουν τεθεί πολλάκις δεν ικανοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας Νίκο Χαυτούρα η τελευταία καταβολή εφημεριών στους γιατρούς του Αχιλλοπουλείου ήταν για τον μήνα Απρίλιο.

«Τελειώνει και ο Ιούλιος και ακόμη περιμένουμε πότε το υπουργείο Υγείας θα καταβάλει τις εφημερίες των επόμενων μηνών», δήλωσε ο κ. Χαυτούρας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο νεαροί γιατροί που είναι επικουρικοί ή ειδικευόμενοι ακόμη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού οι εφημερίες αποτελούν μία «ένεση» στο εισόδημά τους.

Επιπρόσθετα, πολύ σοβαρό θέμα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς προκύπτει από το «χαράτσι» που έχει επιβληθεί μέσω της φορολογίας στις εφημερίες που πληρώνονται

«Εχουμε ζητήσει οι εφημερίες να προσμετρώνται στα χρόνια προϋπηρεσίας και στη συνταξιοδότησή μας, όμως μέχρι σήμερα καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημά μας», παρατηρεί ως προς αυτό ο κ. Χαυτούρας. «Δεν είναι δυνατόν ένα ζευγάρι γιατρών που εργάζεται στο ΕΣΥ να πληρώνει φορολογία 7.000 έως 8.000 ευρώ γιατί φορολογούνται και οι εφημερίες», σχολίασε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου