Η πανδημία και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης

η-πανδημία-και-ο-ρόλος-της-αυτοδιοίκησ-505608

Της Βάσως Κυριαζή

Το γεγονός ότι στους περισσότερους περιφερειακούς Δήμους της Μαγνησίας η εμβολιαστική κάλυψη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αποτελεί καμπανάκι συναγερμού, που θα έπρεπε ήδη να έχει ηχήσει στα αφτιά των αυτοδιοικητικών.

Εχει επισημανθεί πολλές φορές ότι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην πανδημία είναι καταλυτικός. Ασφαλώς δεν έχει κανείς την απαίτηση από τους Δήμους να υποκαθιστούν τις δομές δημόσιας υγείας, ούτε να κάνουν διαχείριση της πανδημίας.

Σε επιτελικό όμως επίπεδο υποχρεούνται να βάλουν πλάτη και να συνδράμουν προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά αφενός, αφετέρου να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αύξηση των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό.

Κανείς δήμαρχος δεν μπορεί και δεν δικαιούται να είναι αδιάφορος, όταν η περιοχή διοικητικής του ευθύνης «βράζει» από κορονοϊό. Οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Αλλωστε είναι και ο λόγος, που κάθε εβδομάδα η Πολιτική Προστασία ενημερώνει για την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής τους δημοτικούς άρχοντες.

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών, είναι σαφές ότι μόνο με συνεργασία υγειονομικών αρχών, κράτους και αυτοδιοίκησης μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά σε απρόοπτες καταστάσεις, που θα δυναμιτίσουν και πάλι την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Η συνδρομή των τοπικών αρχών στην προσπάθεια που γίνεται να τιθασευτεί η πανδημία πρέπει να είναι αυτονόητη.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή δεν μπόρεσε.

Η περίοδος δεν προσφέρεται για να «χαϊδεύουμε αφτιά». Οι π0λίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που ελλοχεύει η εκδήλωση τέταρτου κύματος της πανδημίας. Να ενημερωθούν έγκαιρα και έγκυρα για τις επιπτώσεις που θα φέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στη ζωή τους, ώστε στη συνέχεια να καθορίσουν τη στάση τους.

Ως εκ τούτου η ευθύνη απέναντι στο καλό του κοινωνικού συνόλου επιβάλλει στην αυτοδιοίκηση να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Πολιτείας και των υγειονομικών αρχών με όλα τα μέσα.

Καιρός να αναληφθούν πρωτοβουλίες, πριν να είναι αργά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου