Ατέλειωτο να ήταν το κρατικό χρήμα, δεν θα επαρκούσε

Τελευταία ενημέρωση: 2021-07-24, 14:15:37
Ατέλειωτο να ήταν το κρατικό χρήμα, δεν θα επαρκούσε

Της Βάσως Κυριαζή

Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και όμως η νέα έξαρση της πανδημίας δεν επιτρέπει σε κλάδους, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, να λειτουργούν όπως επιθυμούν οι επαγγελματίες.

Η επιβεβλημένη ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένου να προστατεύεται η δημόσια υγεία, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ακόμη προσέλευση τουριστών στη χώρα, συνθέτουν εκρηκτικό σκηνικό.

Οι επαγγελματίες ζουν στην ανασφάλεια, η αβεβαιότητα επίσης έχει κυριεύσει τους εποχικούς υπαλλήλους και όπως είναι φυσικό όλοι βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Οι εκτιμήσεις, που εκφράζονταν αρχές καλοκαιριού, ότι στο τέλος της σεζόν το πρόσημο θα είναι θετικό, υπό τις παρούσες συνθήκες αναθεωρούνται.

Ούτε οι πλέον αισιόδοξοι δεν πιστεύουν πλέον ότι τον Οκτώβριο ο απολογισμός θα είναι θετικός. Ακόμη και αν επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, χάθηκε πολύτιμο έδαφος. Οι προκρατήσεις, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μονάδες και καταλύματα δεν άνοιξαν για το καλοκαίρι. Δεν είναι καν σίγουρο ότι θα ανοίξουν έστω τον Αύγουστο.

Πολλοί επαγγελματίες το σκέφτονται σοβαρά να διατηρήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους. Οσο καλή και να είναι η τουριστική κίνηση τον συγκεκριμένο μήνα, που θεωρείται leader του καλοκαιριού, η ζημιά, που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν καλύπτεται.

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός εποχικών υπαλλήλων δεν πρόκειται να επαναπροσληφθεί. Όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν στα ταμεία του ΟΑΕΔ περιμένοντας να επιβιώσουν από τα κρατικά επιδόματα.

Πόσο όμως ακόμη να αντέξουν και αυτά τα κρατικά ταμεία; Ατέλειωτο να ήταν το κρατικό χρήμα, δεν θα επαρκούσε για να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες, που προκύπτουν καθημερινά.

Ολοένα και περισσότεροι κλάδοι, που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη πανδημία, δηλώνουν ότι έχουν ανάγκη από στήριξη.

Οποιος ισχυριστεί ότι στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού μπορούσε να προβλέψει τον Αρμαγεδδώνα που ερχόταν, ασφαλώς δεν λέει αλήθεια.

Η κατάσταση ήταν εξαρχής τόσο ρευστή και τόσο μη προβλέψιμη, όπως φάνηκε στην πορεία. Δύο σχεδόν χρόνια μετά, δεύτερο καλοκαίρι με πανδημία, ακόμη οι περισσότεροι κλάδοι δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.

Πολλώ δε μάλλον όταν ήδη οι περισσότεροι προετοιμάζονται από τώρα για ένα ακόμη κύμα, το οποίο από εμάς εξαρτάται αν θα «κλείσει» πάλι την οικονομία ή όχι.

Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι τρίτο lockdown δεν πρόκειται να αποφασιστεί. Ο μόνος δρόμος να ανακόψουμε τη νέα επίθεση του ιού είναι οι εμβολιασμοί. Ο καθένας καλείται πλέον να αναμετρηθεί με την ατομική και τη συλλογική ευθύνη.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=