Η επιλογή και τα κριτήρια

Τελευταία ενημέρωση: 2021-07-19, 13:11:21
Η επιλογή και τα κριτήρια

Στις έκτακτες καταστάσεις, που βιώνουμε με την πανδημία, όταν τα δεδομένα ανατρέπονται κάθε στιγμή και διακυβεύεται η δημόσια υγεία, ο καθένας καλείται να αναλαμβάνει τις ευθύνες του

Της Βάσως Κυριαζή

Οσοι δεν εμβολιάζονται, επικαλούνται το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή.

Και όμως, την ίδια στιγμή αγνοούν την υποχρέωση που έχουν προς το κοινωνικό σύνολο, τη δημόσια υγεία, τον διπλανό.

Επιπροσθέτως όμως δεν λένε να συνειδητοποιήσουν ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη κατάσταση. Μία πολύ δύσκολη συγκυρία, που έχει επηρεάσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Οταν η επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο απευθύνει δραματικές εκκλήσεις να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, μήπως και φρενάρει η επέλαση των μεταλλάξεων, που σαρώνουν την υφήλιο, έχει άραγε κανείς το δικαίωμα να αδιαφορεί;

Δεν μπορεί όταν επικαλείται τα δικαιώματά του να ξεχνά πως γύρω του μαίνεται η πανδημία και ότι από τις αποφάσεις του εξαρτάται εν μέρει αν θα μπορεί το παιδί του και τα παιδιά των άλλων να πηγαίνουν στο σχολείο τον Σεπτέμβριο, αν θα βρεθεί κρεβάτι στο νοσοκομείο, αν θα δουλεύει η οικονομία για να μη μείνει άνεργος αυτός και άλλοι συνάνθρωποί του. 

Οταν οι αποφάσεις του θέτουν σε κίνδυνο ή επηρεάζουν βλαπτικά την κοινωνία και τον διπλανό του με τρόπο σαφή και άμεσο, τότε σίγουρα το δικαίωμα της επιλογής εξετάζεται με άλλα κριτήρια.

Ασφαλώς και ο καθένας μπορεί να συμμεριστεί τις επιφυλάξεις και τους φόβους που μπορεί να έχει κάποιος για τα εμβόλια κατά του covid, όταν όμως η πανδημία συνεχίζει να σφυροκοπά, αν μη τι άλλο οφείλει να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις αναλογιζόμενος την ατομική ευθύνη που έχει απέναντι στους άλλους.

Διαφορετικά η συμπεριφορά του είναι εγωιστική. Σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. «Θωρακίζεται» πίσω από επιφυλάξεις και ενστάσεις, την ώρα που οι αρμόδιοι, οι επιστήμονες δηλαδή, προειδοποιούν για τα χειρότερα.

Στις έκτακτες καταστάσεις, που βιώνουμε με την πανδημία, όταν τα δεδομένα ανατρέπονται κάθε στιγμή και διακυβεύεται η δημόσια υγεία, ο καθένας καλείται να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Αν το φθινόπωρο πολεμάμε πάλι για να παραμένει όρθιο το ΕΣΥ, ασφαλώς οι ευθύνες θα έχουν ονοματεπώνυμο.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
7
=