Ποιος υποδαυλίζει τον διχασμό;

ποιος-υποδαυλίζει-τον-διχασμό-517618

Η εθνική συνεννόηση είναι απαραίτητη με κοινό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. Η στείρα αντιπαράθεση δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, που διανύουμε

Της Βάσως Κυριαζή

Η χώρα «βράζει» πάλι από κορονοϊό, η μετάλλαξη «Δέλτα» επελαύνει, οι νοσηλείες παίρνουν την ανιούσα, οι επιστήμονες κραυγάζουν ότι αν δεν επισπευστούν οι εμβολιασμοί θα έχουμε πρόβλημα, την ίδια ώρα όμως οι αρνητές του εμβολίου διοργανώνουν συγκεντρώσεις σε όλη η χώρα διεκδικώντας… το δικαίωμα να μην εμβολιαστούν.

Χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, χωρίς αποστάσεις, με λάβαρα στα χέρια σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν γραφικότητες, που δεν αξίζουν σχολιασμού. Προκαλούν όμως έντονο προβληματισμό κυρίως για το πώς επιμένει σημαντική μερίδα πολιτών να αγνοεί τις προτροπές και τις συμβουλές των ειδικών, υιοθετώντας την ίδια στιγμή άκριτα ό,τι διαβάζει στα social media και ακούει σε ορισμένες εκπομπές.

Μέχρι σήμερα τα κόμματα επέκριναν την κυβέρνηση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει αναλάβει τις ανάλογες πρωτοβουλίες για να θωρακιστεί ο εμβολιασμός.

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε ομάδες του πληθυσμού, που έχουν άμεση σχέση με τους πολίτες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν να ξιφουλκούν.

Στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί ποσοστό του πληθυσμού σχεδόν παρόμοιο με αυτό που έκανε το εμβόλιο για τη γρίπη τον χειμώνα, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν ανεμβολίαστοι και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα πειστούν εύκολα. Αυτή τη στιγμή εμβόλια υπάρχουν, αλλά τελειώνουν οι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, χωρίς η χώρα να έχει καταφέρει να πλησιάσει το ποσοστό, που χρειάζεται για να επιτευχθεί η ανοσία.

Με δεδομένο ότι κανείς δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση νέο lockdown το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, η κυβέρνηση άλλωστε το έχει ξεκαθαρίσει ότι αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα θα είναι σε τοπικό επίπεδο σε κάθε περιοχή και όχι ανά την επικράτεια, δεν υπάρχουν χρόνος και χώρος για χάσιμο.

Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει ότι εάν μέχρι το φθινόπωρο κυριαρχήσει και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μετάλλαξη, η επιδημία θα εξαπλωθεί και πάλι ταχύτατα, αυτή τη φορά στους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι αποτελούν παραπάνω από το μισό του πληθυσμού της χώρας και επομένως αρκούν για να γεμίσουν πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ.

Υπάρχουν όμως και τα χειρότερα, ο διχασμός και ο κοινωνικός αυτοματισμός που παραμονεύουν και ουσιαστικά υποκινούν με τη στάση τους όσοι δεν βάζουν πλάτη όσο πρέπει για να πειστούν οι πολίτες και ενθαρρύνουν με τον τρόπο τους αντισυγκεντρώσεις.

Η περίοδος είναι δύσκολη και θα γίνει ακόμη δυσκολότερη. Η εθνική συνεννόηση είναι απαραίτητη με κοινό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. Η στείρα αντιπαράθεση δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, που διανύουμε.

Τα αντικυβερνητικά συνθήματα στις προχθεσινές διαδηλώσεις επιβεβαίωσαν τις σκέψεις ότι κάτι άλλο επιχειρείται, πέρα από ενδεχομένως την έκφραση διαφορετικής προσέγγισης στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Ας μην επιτρέπουν οι πολίτες κανέναν να τους καπελώνει και με «όχημα» τις όποιες επιφυλάξεις τους να παίζει με την υγεία τους, την υγεία του κοινωνικού συνόλου και εν πολλοίς με το μέλλον της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου