Ενθαρρυντικά μηνύματα υπάρχουν

ενθαρρυντικά-μηνύματα-υπάρχουν-548334

Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με τα απόνερα της πανδημίας, για να είναι μεγαλύτερη, θα πρέπει να συνδυαστεί με επιπλέον κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Της Βάσως Κυριαζή

Τα στοιχεία, που αναφέρονται στις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που ανακοινώθηκαν για τους δύο προηγούμενους μήνες, Απρίλιο και Μάιο δηλαδή, δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η απασχόληση θα ορθοποδήσει ξανά, παρά τα δεινά που προκάλεσε η πανδημία.

Τόσο τον Απρίλιο, όσο και τον Μάιο το πρόσημο είναι θετικό και είναι ενθαρρυντικό, καθώς ως φαίνεται το άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως η εστίαση και ο τουρισμός συνοδεύτηκε από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε συγκυρία διόλου ιδανική για τις περισσότερες επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες προβαίνουν σε προσλήψεις νέου προσωπικού.

Αναμφίβολα, το δεύτερο lockdown επηρέασε γενικότερα την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση την απασχόληση και την αγορά εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα προστασίας εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων και κυρίως οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για ένα ασφαλές και καλό από πλευράς τουριστικής κίνησης καλοκαίρι, συνέβαλαν να τονωθεί επιπλέον η απασχόληση.

Αν στον θετικό αντίκτυπο, που δημιουργούν οι νέες θέσεις εργασίας, προστεθεί και η θετική είδηση πως βελτιώνεται σταθερά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και σκληρών lockdown, αντιλαμβάνεται κανείς ότι προϋποθέσεις ανάκαμψης δημιουργούνται.

Παρά την πρωτόγνωρη κρίση λόγω της πανδημίας και των σκληρών περιοριστικών μέτρων, ο ιδιωτικός τομέας και ειδικά η βιομηχανία και η μεταποίηση άντεξαν στις σφοδρές πιέσεις.

Η βελτίωση όμως του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με τα απόνερα της πανδημίας, για να είναι μεγαλύτερη, θα πρέπει να συνδυαστεί με επιπλέον κυβερνητικές πρωτοβουλίες, μέτρα και κίνητρα τα οποία σε συνδυασμό με νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Καλό είναι λοιπόν το ποτήρι να το βλέπουμε μισογεμάτο. Δεν χρειάζονται ξέφρενοι πανηγυρισμοί, όμως ούτε πεσιμισμός. Οπως σε όλη την υφήλιο, έτσι και στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία είναι σοβαρές.

Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, προγράμματα ενίσχυσης βρίσκονται σε εξέλιξη, «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου