Η ανοσία των άλλων

η-ανοσία-των-άλλων-549791

Η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι από το φθινόπωρο και μετά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση

Της Βάσως Κυριαζή

Την ώρα που οι πολίτες σπεύδουν κατά δεκάδες για να εμβολιαστούν, είναι παράδοξο να προσπαθεί η πολιτεία να πείσει εκείνους, που είναι «μέσα στη φωτιά», στην πρώτη γραμμή.

Με δεδομένο ότι όλοι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μπουν πρώτοι στην εμβολιαστική εκστρατεία, από τις αρχές Ιανουαρίου, γίνεται αντιληπτό ότι δεν κινήθηκαν όλοι με γρήγορα αντανακλαστικά, ούτε με εμπιστοσύνη ως προς το επιστημονικό δώρο, που τους προσφερόταν, για να θωρακιστούν σαν στρατιώτες στην πρώτη γραμμή ιδιότυπου πολέμου.

Απεναντίας, η στάση τους ήταν αναμονής έναντι των εμβολίων, συχνά και επιφύλαξης, η οποία χαρακτηρίζει ακόμη το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Αλλωστε το 37% – 40% παραμένει ανεμβολίαστο.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει χθες σύσκεψη με τους προϊσταμένους όλων των τμημάτων. Απώτερος στόχος να πειστούν οι υγειονομικοί, που δεν είναι εμβολιασμένοι, να το κάνουν άμεσα.

Ο διοικητής και οι γιατροί, που μίλησαν, ζήτησαν τη συνδρομή όλων, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα και πριν το φθινόπωρο να μη μείνει κανείς υγειονομικός ανεμβολίαστος.

Οπως τονίστηκε, είναι ζήτημα ηθικής τάξης πρωτίστως. Πολύ απλά δεν μπορεί να εργάζεται κάποιος στον τομέα της υγείας, να ξέρει από πρώτο χέρι τι επιπτώσεις έχει ο κορονοϊός και την ίδια στιγμή να αποφεύγει να εμβολιαστεί, περιμένοντας από τους άλλους να συμβάλλουν στην ανοσία.

Οι γιατροί με εύγλωττο τρόπο και επιχειρήματα ζήτησαν από όλους να συναισθανθούν τις ευθύνες τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, στους εαυτούς τους και κατ΄επέκταση στους δικούς τους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι από το φθινόπωρο και μετά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, αν πράγματι τα ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ελευθερία» μέχρι τότε είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να υποχρεωθούν τελικά οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν. Δεν θα είναι προτιμότερο να αναλογιστούν οι ίδιοι τα υπέρ και τα κατά και στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης να αποφασίσουν τι πρέπει να πράξουν;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου