ΤΟΠΙΚΑ

Covid free 52.857 πολίτες στη Μαγνησία

covid-free-52-857-πολίτες-στη-μαγνησία-550771

Να θεσπιστούν κίνητρα για να αυξηθούν τα «τσιμπήματα» συστήνουν οι γιατροί – Πώς θα πειστούν οι επιφυλακτικοί

«Να υιοθετηθούν άμεσα κίνητρα από την κυβέρνηση που θα ευαισθητοποιήσουν όλους όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το πράξουν, προτείνει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Βόλου και υπεύθυνος για τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Η. Καραμέτος.

Ο κ. Καραμέτος και μία πλειάδα ακόμη συναδέλφων του από νευραλγικά τμήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος σήμερα, Πέμπτη, θα παραστούν σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο, με απώτερο σκοπό να ξεκινήσει μία νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων του ΓΝΒ.

Η ανάγκη όμως να πειστούν περισσότεροι να εμβολιαστούν είναι εξίσου ίδια για όλες τις κατηγορίες πολιτών, σύμφωνα με τον έμπειρο γιατρό.

«Πρέπει να βρούμε κίνητρα που θα συγκινήσουν και θα οδηγήσουν τους λειτουργούς υγείας -πρώτα απ’ όλους- να εμβολιαστούν και τους πολίτες που παραμένουν αρνητές του εμβολίου ή αναποφάσιστοι. Αλλωστε οι υγειονομικοί παίζουν σημαντικό ρόλο, αφού αποτελούν παράδειγμα, για να πειστούν και οι πολίτες να εμβολιαστούν», εκτιμά ο κ. Καραμέτος.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που αναρτήθηκαν στην επίσημη πλατφόρμα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, δηλαδή στο emvolio.gov.gr, μέχρι την περασμένη Τρίτη, 15 Ιουνίου, στον νομό συνολικά είχαν πραγματοποιηθεί 129.218 εμβολιασμοί, με 52.857 άτομα να θεωρούνται «covid- free», καθώς έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις και ήδη χτίζουν ανοσία στον κορονοϊό.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχουν γίνει 115.512 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 70.126 αφορούν στην πρώτη δόση, ενώ 46.351 άτομα έχουν πραγματοποιήσει και τη δεύτερη.

Αντίστοιχα στις Σποράδες έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 13.706 εμβολιασμοί. Οι 7.205 αφορούν στην πρώτη δόση, ενώ 6.506 άτομα έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση.

Ο κ. Καραμέτος εκτιμά ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών σε τοπικό επίπεδο είναι μεν ικανοποιητικός. Κατά την εκτίμησή του και πολλών συναδέλφων του η ανοσία της αγέλης σ’ ένα ικανοποιητικό βαθμό στη Μαγνησία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι τέλος Ιουλίου.

Χρειάζεται όμως επιπλέον ώθηση σε ηλικιακές κατηγορίες πολιτών που είναι άνω των 65 χρόνων, όπου τα ποσοστά συμμετοχής παραμένουν καθηλωμένα. Αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνεται και από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Βόλου, οι οποίοι εκτός από το ότι είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι άνω των 60 χρόνων, στις συζητήσεις με τους γιατρούς για να πειστούν να εμβολιαστούν επιμένουν να είναι επιφυλακτικοί, αν όχι κάθετα αρνητικοί.

Σημαντικό ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Καραμέτο, είναι να πειστούν οι αρνητές, όχι μόνο για την ανάγκη του εμβολιασμού, αλλά και για τον τρόπο επικοινωνίας της ανάγκης εμβολιασμού με άλλους πολίτες.

Ένα επιχείρημα προς την κατεύθυνση να πειστούν οι επιφυλακτικοί είναι, ότι το ποσοστό των εμβολιασμών θα κρίνει ενδεχομένως τον ερχομό ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.
«Ο δείκτης θετικότητας είναι σήμερα κοντά στο 1% και αυτό είναι θετικό. Όμως πρέπει να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τον χειμώνα, που η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν πρέπει να ρισκάρουμε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα. Για αυτό οι εμβολιασμοί πρέπει να επισπευστούν με τη συμμετοχή ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων», παρατηρεί ο γιατρός.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου