ΤΟΠΙΚΑ

Αποδοχές …ασανσέρ μισθωτών στη Μαγνησία εν μέσω πανδημίας

αποδοχές-ασανσέρ-μισθωτών-στη-μαγνη-550784

«Ψαλίδι» έως 2,5% μέσα στο 2020 έδειξαν τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΦΚΑ- Δεν τηρούν κλαδικές συμβάσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ασανσέρ θυμίζουν οι αποδοχές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα στη Μαγνησία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία από την επεξεργασία των λιστών με τις αποδοχές του προσωπικού που υποβάλλουν οι εργοδότες στον ΕΦΚΑ, οι αποδοχές των εργαζομένων μεσοσταθμικά έχουν μειωθεί κατά 2,5% μέσα στο 2020.

Επίσης καταγράφεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν τηρούν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 65,02% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς. Αυτό πολύ απλά σημαίνει, ότι ένα μεγάλο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταβάλλει αποδοχές μικρότερες από τις κλαδικές συμβάσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παραμένει η «ψαλίδα» στις αμοιβές ανδρών και γυναικών.

Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 85% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 95%.

Το μέσο ημερομίσθιο έχει διαμορφωθεί στα 48,89 ευρώ. Αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχεται στα 23,75 ευρώ.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων που κατέθεσαν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στη Μαγνησία, το 25% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και το 51,75% έως 39 ετών.

Από τις αρχές του 2021 πάντωςε οι μισθωτοί πήραν μία ανάσα, αφού είδαν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους, οι οποίες ξεκινούν από τα 8 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 και φθάνουν ή ξεπερνούν τα 23 ευρώ σε μισθωτούς με μηνιαίο μισθό ίσο ή υψηλότερο των 2.000 ευρώ, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι εισφορές που έχουν μειωθεί αφορούν στον κλάδο υπέρ ανεργίας, υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας και υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου