Το δεύτερο lockdown είναι παρελθόν, ο κορονοϊός, όμως, όχι

το-δεύτερο-lockdown-είναι-παρελθόν-ο-κορονοϊ-595194

Της Βάσως Κυριαζή

Από χθες η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα. Τέλος στους περιορισμούς μετακινήσεων, τέλος στα sms, το λιανεμπόριο λειτουργεί κανονικά και ο τουρισμός άνοιξε πανιά.

Το δεύτερο lockdown είναι πλέον παρελθόν, όχι, όμως, και ο κορονοϊός. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε, όσο η πανδημία επιμένει να δείχνει τα δόντια της.

Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι τελειώσαμε με την πανδημία και το επισημαίνουν σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες, διότι δεν θέλουν το μήνυμα, που βγαίνει από το γεγονός ότι τελείωσε το lockdown, να είναι στρεβλό.

Ο κορονοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει, όπως επίσης και οι τοπικές πανδημίες. Σκοπός είναι η χώρα να μπορεί να διαχειρίζεται την όλη κατάσταση με μεγαλύτερη άνεση και όχι υπό την ασφυκτική πίεση, που δέχονταν μέχρι τώρα το ΕΣΥ.

Είναι σαφές ότι η οικονομία πρέπει να λειτουργεί, να κάνει βήματα μπροστά για να μπορέσουν σταδιακά να σταθούν όρθιοι οι κλάδοι, που επλήγησαν, την ίδια ώρα όμως είναι εξίσου επιβεβλημένο να προστατεύεται η δημόσια υγεία.

Το επισημαίνουμε σε όλους τους τόνους, διότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πολίτες, που επιμένουν να αγνοούν τις συστάσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Επίσης υπάρχουν εκείνοι, που για τους δικούς τους λόγους αρνούνται να δεχτούν πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και η επιστροφή στην κανονικότητα διέπονται από συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι εικόνες με ταξιδιώτες στα λιμάνια να μη φορούν μάσκες προστασίας ή να μην έχουν το απαραίτητο αρνητικό self test για να ταξιδέψουν στα νησιά δεν συνιστά ενθαρρυντικό μήνυμα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη και πως οι λίγοι αδιάφοροι δεν θα χαλάσουν την καλή συνολική εικόνα, που πρέπει να έχουμε ως χώρα, που από χθες άνοιξε τα σύνορά της στους τουρίστες.

Θα είναι κρίμα να καταστρέψουμε ό,τι έχουμε χτίσει μέχρι τώρα. Αν οι ειδικοί έχουν δίκιο, όταν προειδοποιούν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, ακόμη και αν έχουμε εμβολιαστεί, πρέπει να τους ακούσουμε.

Μέχρι σήμερα ό,τι προέβλεψαν έπεσαν μέσα. Ο συναγερμό ς λοιπόν παραμένει. Ας επιδεικνύουμε αυτοσυγκράτηση, δεν βλάπτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου