Η προσφορά των νοσηλευτών είναι διαχρονική

η-προσφορά-των-νοσηλευτών-είναι-διαχρ-598181

Της Βάσως Κυριαζή

Δίνουν καθημερινά με αυταπάρνηση τον μεγάλο αγώνα για τη ζωή. Τα χειροκροτήματα που έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές για τη σημαντική και διαρκή συνεισφορά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά εν μέσω πανδημίας, είναι λίγα.

Εχουν προσφέρει πολλά και συνεχίζουν να προσφέρουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν πολλές φορές.

Χθες ακούστηκαν από όλες τις πλευρές συγκινητικά λόγια. Εκφράστηκαν δημόσιες ευχαριστίες και όλοι είχαν έναν λόγο καλό να πουν για έναν κλάδο που ακόμη απομένουν πολλά να γίνουν, ώστε να αποκτήσει επαγγελματική καταξίωση.

Δεν είναι δυνατόν να ασκούν ένα από τα πλέον επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως αποδεικνύεται μέσα στην πανδημία και ακόμη να μην έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Είναι μία υποχρέωση της πολιτείας που πρέπει να γίνει πράξη. Οπως πράξη πρέπει να γίνει και η δέσμευση για μονιμοποίηση όλων των επαγγελματιών υγείας που προσλήφθηκαν μέσα στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη της πρώτης γραμμής.

Είναι εργαζόμενοι που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID-19 όχι μόνο ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης δημόσιας υγείας, αλλά υπερβαίνουν εαυτούς. Χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, διακινδυνεύουν κάθε μέρα τη ζωή τους και την υγεία τους για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς.

Είναι εκείνοι που μαζί με τους γιατρούς συνέβαλαν τα μέγιστα για να παραμείνει όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας, που παρ’ ότι γονάτισε από το μέγεθος της κρίσης, τελικά άντεξε.

Η έκφραση ευγνωμοσύνης προς τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη με ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η προσφορά τους είναι διαχρονική. Δεν περιορίζεται μόνο στην πανδημία. Θα βρίσκονται στα Νοσοκομεία και θα δίνουν καθημερινά μάχες και μετά την υγειονομική κρίση.

Για αυτό και αξίζουν καλύτερη εργασιακή μεταχείριση από την Πολιτεία.

Ετσι θα έχουν αντίκρισμα το χειροκρότημα, τα θερμά λόγια και οι δημόσιες ευχαριστίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που διαχρονικά δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του κλάδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου