Οι σκοπιμότητες και οι εργατικοί αγώνες

οι-σκοπιμότητες-και-οι-εργατικοί-αγών-605711

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν υποχρέωση αφενός να διασφαλίζουν τα κεκτημένα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφετέρου να μην επιτρέπουν να καπελώνονται οι αγώνες της εργατικής τάξης στον βωμό κομματικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων

Της Βάσως Κυριαζή

Οτι η αντιπολίτευση έχει επενδύσει να βγει μπροστά… με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι ηλίου φαεινότερο. Εκτιμώντας ότι μπορεί να τους αποφέρουν πολιτικό κέρδος τα κόμματα έχουν πάρει θέσεις μάχης, καπελώνοντας ακόμη και τα συνδικάτα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στους δρόμους και ποντάρει πολλά στη φθορά της κυβέρνησης για τα εργασιακά και φάνηκε και στη χθεσινή απεργία στο δημόσιο από την ΑΔΕΔΥ, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα άλλα κόμματα έδειξαν ότι θέλουν να προσδώσουν καθαρά αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά στις κοινωνικές αντιδράσεις.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Μαΐου και στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου.

Ουσιαστικά θα είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό κρας τεστ, που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ανάπαυλα των εορτών του Πάσχα.

Με μακροσκελή ανακοίνωσή του χθες το υπουργείο Εργασίας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά ότι διασπείρει fake news και διαψεύδει ότι καταργείται το 8ωρο, απαντώντας σε ένα προς ένα σε όλα τα σημεία, τα οποία η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «γκρίζα».

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, διότι ακόμη το νομοσχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν το έχουμε μελετήσει, αν τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας είναι αληθινά.

Εξίσου δεν έχουμε πειστεί από τη ρητορική της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί «προαπαιτούμενο» ενός νέου είδους μνημονίου.

Γνωρίζουμε επίσης ότι στην αγορά εργασίας υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα με τη μη τήρηση του ωραρίου, τις απλήρωτες υπερωρίες. Αν η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας προστατεύει και εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζόμενων απομένει να το δούμε. Για τη ΓΣΕΕ πάντως ήταν ένα πάγιο αίτημα.

Πρέπει να βγει ευθαρσώς, όταν δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο, να πάρει θέση στο ζήτημα.

Ουδείς έχει δικαίωμα να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να παίζει παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν υποχρέωση αφενός να διασφαλίζουν τα κεκτημένα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφετέρου να μην επιτρέπουν να καπελώνονται οι αγώνες της εργατικής τάξης στον βωμό κομματικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οσοι επιχειρούν να καταστήσουν εργαζόμενους και συνδικάτα υποχείρια κατά το δοκούν, καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οποιος επενδύει στην παραπληροφόρηση και την αλλοίωση της πραγματικότητας στο τέλος πέφτει ο ίδιος στην παγίδα που έχει στήσει για τους άλλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου