ΤΟΠΙΚΑ

Aπρίλης κορονοϊού στη Μαγνησία

aπρίλης-κορονοϊού-στη-μαγνησία-610936

Ο μήνας με τις χειρότερες επιδόσεις και αρνητικό ρεκόρ νοσηλευομένων το 2021 – Πότε βλέπουν σταθεροποίηση της κατάστασης οι γιατροί

Ο Απρίλιος καταγράφεται ο μήνας με τις χειρότερες επιδόσεις επιδημιολογικά, μετά τη λήξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Μαγνησία τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από τις αρχές του μήνα όλα τα στοιχεία συνηγορούσαν σε μία σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση η οποία τελικά εκδηλώθηκε σταδιακά, επιφέροντας ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, εκτίναξη των νοσηλειών στο νοσοκομείο Βόλου ασθενών με covid και «σφυροκόπημα» μικρότερων ηλικιών.

Από τα 215 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στη Μαγνησία την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, από τις 7 έως τις 16 Απριλίου τα επιδημιολογικά δεδομένα στον νομό «εκτινάσσονται» προς το κόκκινο. Η αύξηση κρουσμάτων προσέγγισε το 57,21% με την αύξηση των νέων κρουσμάτων να προσθέτει στον απολογισμό του ΕΟΔΥ 338 επιπλέον μολύνσεις.

Από εκεί και πέρα η ένταξη του δήμου Βόλου, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη διασπορά- στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο βαθύ κόκκινο, ήταν θέμα χρόνου.

Άλλωστε ο διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων καθημερινά δεν επέτρεπε κανέναν εφησυχασμό.

Σε δύο μόλις εβδομάδες επιβεβαιώθηκαν 396 κρούσματα στα διοικητικά όρια του δήμου.

Οι υγειονομικές αρχές τέθηκαν σε διαρκή συναγερμό λόγω της υπερμετάδοσης και των εστιών που δημιουργήθηκαν με μαζικές μολύνσεις, όπως στην περιοχή των Ανω Λεχωνίων, όπου μέσα σε 15 ημέρες επιβεβαιώθηκαν σταδιακά 30 κρούσματα κορονοϊού, μετά από διασπορά στον ιερό ναό του χωριού.

Οι διακομιδές νέων κρουσμάτων με βαριά συμπτωματολογία άρχισαν να γίνονται καθημερινές στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Αχιλλοπούλειο.

Οι κλινικές και οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης «γέμισαν» με ασθενείς ηλικίας από 17 έως 45 χρονών, ενώ οι γυναίκες σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας εμφανίζονται ως οι πλέον ευάλωτες στον ιό.

Από τους 40 ασθενείς που νοσηλεύονταν τον περασμένο Μάρτιο στο Αχιλλοπούλειο, τον Απρίλιο οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 82, καταγράφοντας το πρώτο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή του 2021.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες νοσοκομειακής περίθαλψης στο Αχιλλοπούλειο άνοιξε και τρίτη κλινική covid στον 3ο όροφο της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου, ενώ η ΜΕΘ κορονοϊού τις περισσότερες μέρες του μήνα είναι «κατειλημμένη» από διασωληνωμένους ασθενείς που δίνουν μάχη για να νικήσουν τον κορονοϊό.

Ο κορονοϊός μέχρι σήμερα παραμένει με άγριες διαθέσεις και ο Απρίλιος μας «αποχαιρετά» με τα επιδημιολογικά δεδομένα στο κόκκινο, καθώς και την τελευταία εβδομάδα το σύνολο των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 250.

Τρόμος για τις ημέρες του Πάσχα

Οι γιατροί του νοσοκομείου Βόλου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, περιμένοντας να εμπεδωθεί η επιδημιολογική καμπύλη και να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην τοπική κοινότητα.

Όσο καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με το επικείμενο άνοιγμα της εστίασης δεν νιώθουν καθόλου χαλαροί.

Εν όψει των αργιών η ιατρική και η νοσηλευτική υπηρεσία έχουν καταστρώσει επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση covid-19, με δεδομένο ότι μεσολαβούν αρκετές μέρες των αργιών οι κλινικές κορονοϊού και η ΜΕΘ όμως δεν μπορούν να μείνουν ακάλυπτες, καθώς επίσης και οι υπόλοιπες κλινικές, αφού το Αχιλλοπούλειο εφημερεύει κάθε ημέρα.

«Για να βγούμε από το φαύλο κύκλο που υπάρχει τώρα, νομίζω ότι αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι πρέπει να γίνονται όσο περισσότερα τεστ γίνεται, και να υπάρχει μια βάση δεδομένων που όλα αυτά να αναλύονται. Ακόμα χρειάζεται ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων. Αν δεν γίνουν αυτά, δεν κάνουμε δουλειά. Το δεύτερο θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερη και σωστότερη επιβολή των μέτρων. Το τρίτο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των κλινικών covid Xαράλαμπος Μάνδρος, αναφορικά με το πώς θα καταφέρουμε να βγούμε από την πανδημία.

Ο ίδιος πάντως είναι επιφυλακτικός στο να προσδιορίσει χρονικά πότε θα γίνει αυτό, καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η συμπεριφορά του κόσμου τόσο αυτές τις γιορτινές μέρες, όσο και μετά το άνοιγμα της εστίασης.

«Η μεγαλύτερη απειλή αναζωπύρωσης της επιδημίας είναι ο συνωστισμός παντού. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να καταλάβουμε ότι κάθε συνωστισμός είναι επικίνδυνος, πρόσθεσε ο κ. Μάνδρος.

«Πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμβόλια να δουλέψουν», καταλήγει ο ίδιος προτρέποντας προς όλους να μην εφησυχάζουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου