Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας

κλίμα-συγκρατημένης-αισιοδοξίας-611483

Οι εμβολιασμοί δεν είναι πανάκεια. Επιβάλλεται και η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας

Της Βάσως Κυριαζή

Οι περιπτώσεις της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ έδειξαν πως μετά τα μέτρα καραντίνας, που περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την έκρηξη της μετάδοσης του ιού, οι εμβολιασμοί εξελίχτηκαν στο μεγαλύτερο όπλο κατά της πανδημίας.

Οι οικονομίες στις δύο χώρες άνοιξαν και οι πολίτες σε πολύ μεγάλο βαθμό κέρδισαν πίσω τις ζωές τους.

Οι μέχρι τώρα συνέπειες των παρενεργειών θεωρούνται ελάχιστες καθώς είναι πολύ κάτω από τα όρια του αποδεκτού ρίσκου σε σχέση με το όφελος αυτής της διαδικασίας, όπερ σημαίνει πως το όφελος των εμβολιασμών είναι πολύ μεγαλύτερο από το ρίσκο που μπορεί να ενέχουν.

Για αυτό και τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όσο και ο αντίστοιχος Αμερικανικός, μετά από εξέταση όλων των δεδομένων αποφάσισαν να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να ζητήσουν να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί τόσο με AstraZeneca, όσο και με Johnson& Johnson.

Πλέον οι εμβολιασμοί έχουν ανεβάσει ταχύτητα με αποτέλεσμα να δημιουργείται βάσιμη αισιοδοξία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι θα περιοριστούν τα πλοκάμια της πανδημίας.

Για αυτό και παρά το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, θεωρήθηκε παράτολμο να ανάψει πράσινο φως για να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα.

Εδώ με τις απαγορεύσεις που υπάρχουν και οι ουρές στα διόδια είναι χιλιόμετρα. Φανταστείτε να επιτρεπόταν η μετακίνηση τι είχε να συμβεί. Οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων θα «πλημμύριζαν» τα χωριά και τις μικρότερες πόλεις και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα ήταν κάτι περισσότερο από ορατός.

Οι μαζικές μετακινήσεις σε συνδυασμό με τον συνωστισμό μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντες πρόκλησης εστιών υπερμετάδοσης και πισωγύρισμα.

Αυτό ήθελαν η κυβέρνηση και οι ειδικοί να αποφύγουν. Ευτυχώς η πλειονότητα των πολιτών δείχνει να συμμορφώνεται.

Οι απείθαρχοι αντιμετωπίζονται όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση οι εμβολιασμοί δεν είναι πανάκεια. Επιβάλλεται και η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Είναι αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς μέχρι την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου