Το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί

το-στοίχημα-πρέπει-να-κερδηθεί-614213

Θα είναι επικίνδυνο και ταυτόχρονα αυτοκαταστροφικό την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες και η εστίαση στρώνει ξανά τραπέζι για τους θαμώνες, ανεύθυνες συμπεριφορές, υπερβολική χαλάρωση και απροθυμία τήρησης των όποιων περιορισμών να παρατηρούνται

Της Βάσως Κυριαζή

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο της πανδημίας προϊδεάζουν ότι βρισκόμαστε στο τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Φυσικά δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό και πως η πανδημία θα σταματήσει να υφίσταται, αλλά σίγουρα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα από σήμερα.

Το άνοιγμα της βεντάλιας των εμβολιασμών σε όλες τις ηλιακές κατηγορίες, με δεδομένο ότι έρχονται εκατομμύρια δόσεις από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, επιτρέπουν σχετική αισιοδοξία και επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι φτάνουμε σιγά – σιγά στο τέλος.

Μέχρι όμως να σημάνει το τέλος εξυπακούεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα ατομικής προστασίας και όλοι οι περιορισμοί που παραμένουν σε ισχύ.

Το μεταβατικό στάδιο που μεσολαβεί μέχρι να επανακτήσουμε την ελευθερία μας και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, που είχαμε πριν τον Μάρτιο του 2019, όταν ξεσπούσε η πανδημία, είναι και το πλέον επικίνδυνο.

Για τον λόγο αυτόν οι ειδικοί που εισηγούνται κάθε φορά την σταδιακή αποσυμπίεση της κοινωνίας το πρώτο που σπεύδουν να επισημάνουν είναι ότι ο συναγερμός παραμένει, μέχρι να χτιστεί ανοσία της τάξεως του 60% έως 70% στον γενικό πληθυσμό.

Θα είναι επικίνδυνο και ταυτόχρονα αυτοκαταστροφικό την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες και η εστίαση στρώνει ξανά τραπέζι για τους θαμώνες, ανεύθυνες συμπεριφορές, υπερβολική χαλάρωση και απροθυμία τήρησης των όποιων περιορισμών να παρατηρούνται, θέτοντας σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα εξόδου από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση.

Ολοι αισθανόμαστε κουρασμένοι. Ολοι χρειαζόμαστε περισσότερες ανάσες ελευθερίας. Για να τις έχουμε όμως και ταυτόχρονα να είμαστε υγιείς λίγη υπομονή ακόμη επιβάλλεται.

Στο κάτω – κάτω η επιστροφή στην κανονικότητα θα έχει θετική επίδραση εκτός από την ψυχολογία μας, γενικότερα στη ζωή μας και στη δουλειά μας.

Η πανδημία του κορονοϊού μέχρι τώρα έχει αναγκάσει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους να πάρουν πολλές δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν διχάσει αρκετές φορές την κοινωνία. Αυτή τη φορά, όμως, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με το πιο δύσκολο δίλημμα από την αρχή της πανδημίας, χαλάρωση του lockdown ή διατήρησή του ως έχει για λίγο ακόμα, ενέκριναν τη σταδιακή απελευθέρωση της κοινωνίας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ευνοούν την απόφαση, χωρίς να γίνει χειρότερη κατάσταση.

Το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί και οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου