ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή με πολλούς αστερίσκους –Σε αναμμένα κάρβουνα οι εργαζόμενοι στην εστίαση

επιστροφή-με-πολλούς-αστερίσκους-σε-616613

Εκφράζονται φόβοι ότι το ωράριο… φέρνει λιγότερους εργαζόμενους

Μπορεί σε λίγες μέρες η έλευση του Μαΐου να σηματοδοτεί την έξοδο προς την «Ελευθερία» και την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, όμως οι εργαζόμενοι επισιτισμού και τουρισμού έχουν ακόμα άλυτα προβλήματα.

Πίσω από το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού υπάρχουν περίπου 7.000 εργαζόμενοι στη Μαγνησία, που αυτή την περίοδο αναμετρώνται ακόμα με τα προβλήματα της πανδημίας, όπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Χότζογλου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Παρά το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους που ανακοινώθηκε για τις 3 Μαΐου, τονίζει ότι αρκετοί δεν θα πάνε στις δουλειές τους «καθώς σύμφωνα με τις μελέτες μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα ανοίξει. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 23:00 θα κάνει τις επιχειρήσεις εστίασης να δουλεύουν με λιγότερο κόσμο καθιστώντας τους εργαζομένους περιττούς. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει με αυτούς τους εργαζόμενους», επισημαίνει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα καταγγέλλει ότι από τον Μάιο του 2020 δεν έχουν ακόμα φανεί τα ένσημα στο σύστημα για τους εργαζομένους με μονομερή αναστολή σύμβασης σε επιχειρήσεις που δεν είναι 12μηνης λειτουργίας.

«Τα ένσημα δεν φαίνονται στον ΕΦΚΑ και όσοι δικαιούνται επιδόματα δεν μπορούν να τα πάρουν», επιβεβαιώνει με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θαν. Παπαδημόπουλος, έφορος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρος του τοπικού σωματείου εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό.

«Πάνω από 60% στον κλάδο είναι γυναίκες. Υπάρχουν συναδέλφισσες, καμαριέρες ρεσεψιονίστ, σερβιτόρες που δεν μπορούν να πάρουν τα επιδόματά τους ως μητέρες», προσθέτει ο κ. Παπαδημόπουλος.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν αμείβονται και με το επίδομα των 534 ευρώ από τον Μάρτιο, καθώς, όπως αναφέρει, δεν δίνεται σε εργαζομένους επιχειρήσεων που δεν είναι 12μηνης λειτουργίας.

Πριν τον Ιούνιο δεν πρόκειται να προσληφθούν οι εποχικοί

«Μπορεί ο τουρισμός να ανοίγει στις 14 Μαΐου, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων θα αρχίσει να εργάζεται τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος μισθός θα έρθει τον Ιούλιο. Πώς θα ζήσουμε μέχρι τότε;» διερωτάται την ίδια στιγμή ο κ. Χότζογλου.

Αίτημα του κλάδου είναι η αναπλήρωση του μισθού κατά 80% «όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη», σύμφωνα με την Ομοσπονδία.

Οι εποχικοί υπάλληλοι στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας εκτιμούν πως «η σεζόν που έρχεται θα είναι πολύ καλύτερη από το 2020, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για το 50% – 60% του 2019».

«Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι ρόδινοι για τον κλάδο μας», παρ’ όλο ότι ανοίγουν ο τουρισμός και η εστίαση», παρατηρεί με τη σειρά του ο κ. Παπαδημόπουλος.

Επιστροφή με κλαδικές συμβάσεις

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Θέτουν όμως ως προϋπόθεση να διασφαλιστούν οι αποδοχές τους.

Εκείνο που φοβούνται περισσότερο είναι να μη θυσιαστούν οι αμοιβές τους στον βωμό της πανδημίας.

«Είμαστε πανέτοιμοι να επιστρέψουμε, αυτό που απομένει στην κυβέρνηση είναι να διασφαλίσει τους όρους αμοιβής και εργασίας, κηρύσσοντας υποχρεωτική για όλους την κλαδική συλλογική σύμβαση που υπογράφουμε με την ΠΟΕΣΕ», λέει ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού.

Ο κλάδος θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή για το ανθρώπινο δυναμικό στους δύο συγκεκριμένους κλάδους, δεν διασφαλίζουν τις εργασιακές συνθήκες και το επαγγελματικό μέλλον τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα στους εποχικούς εργαζόμενους που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού στον κλάδο της εστίασης, ενώ σημαντικό πρόβλημα έχουν, φυσικά, και οι εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού.

Η Ομοσπονδία αιτείται την «υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι, για τα εποχικά ξενοδοχεία με τους όρους που προβλέπει η κλαδική και η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων».

Επίσης ζητεί την παράταση του επιδόματος ανεργίας μέχρι να ανοίξει ξανά η επιχείρηση και την επέκτασή του σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι των οποίων η επιδότηση έληξε ήδη, ενώ επίσης προτείνει να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων μεταξύ αυτών και των εποχικών εργαζομένων και για το 2021, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να μην μπορέσουν όλοι να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες μέρες τα 147 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις με φόντο τις κλαδικές συμβάσεις που ζητούν να καταστούν υποχρεωτικές, αλλά και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με αναστολές και επιδόματα που αφήνει πίσω της η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας.

Τα self tests και η υποχρέωση ελέγχου

Το άνοιγμα των δύο κλάδων συνοδεύεται από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό που θα τις στελεχώνει.

Με βάση τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης, αλλά και στον τουρισμό θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο από τον εργοδότη.

Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς «θωρακίζει» το προσωπικό από τον κορονοϊό και παράλληλα εμπεδώνει το κλίμα ασφάλειας στους πελάτες.

Η μόνη επιφύλαξη έγκειται στο γεγονός ότι το ένα από τα δύο self test θα πρέπει να καλύπτεται από τον εργοδότη. «Ελπίζουμε ότι δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και ότι όλες οι επιχειρήσεις θα συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διασποράς», επισημαίνουν οι αρμόδιες συνδικαλιστικές αρχές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου