Οι αντοχές των πολιτών και ο στόχος

οι-αντοχές-των-πολιτών-και-ο-στόχος-616750

Σε όλο τον κόσμο επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας. Τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού. Το στοίχημα θα κερδηθεί μόνο αν τέλος καλοκαιριού θα μπορέσουμε να πούμε ότι πράγματι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας

Της Βάσως Κυριαζή

Η συζήτηση περί Πάσχα στο χωριό με αφορμή και τους εξονυχιστικούς ελέγχους, που διενεργούνται από την Αστυνομία για τους κορονοεκδρομείς, θυμίζει τη γνωστή λαϊκή ρήση «πάνω που φάγαμε τον γάιδαρο, κολλήσαμε στην ουρά».

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ο απερίσκεπτος τρόπος, με τον οποίο σκέπτονται κάποιοι, όταν επιμένουν να αψηφούν τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν μέχρι το Πάσχα, ώστε στη συνέχεια να επιστρέψουμε ασφαλείς στην καθημερινότητά μας;

Οτι οι συμπεριφορές αυτές τελικά είναι και αυτοκαταστροφικές είναι δεδομένο.

Ππως δεδομένο είναι ότι από 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση και 14 Μαΐου ο τουρισμός και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ούτε μέχρι τότε δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή;

Δικαιολογίες μπορούμε να σκεφτούμε όσες θέλουμε. Πράγματι υπάρχουν πολλοί, που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους όχι μόνο ή όχι τόσο ψυχολογικά, όσο οικονομικά. Η πίεση να ανοίξει η οικονομία είναι τεράστια. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει για την εκπαίδευση στα σχολεία, αλλά και στα πανεπιστήμια. Πολλοί πρωτοετείς δεν έχουν πατήσει ακόμα στα πανεπιστήμια.

Υπό το βάρος όλων αυτών σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα της επανεκκίνησης.

Χρειάζεται όμως προσαρμογή και πάνω από όλα υπομονή. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν όλοι οι κλάδοι μαζί.

Είναι φανερό ότι πρέπει τα επόμενα βήματα να είναι προσεκτικά. Το ξέρουν και οι επιστήμονες και η κυβέρνηση, που όταν παίρνει μέτρα για το άνοιγμα της κοινωνίας κατηγορείται ότι το κάνει βιαστικά και χωρίς τις προϋποθέσεις ασφαλείας και όταν παίρνει μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας κατηγορείται ότι πνίγει την οικονομία, ότι λειτουργεί αυταρχικά και ενοχοποιεί τους πολίτες.

Δεν θα πρέπει βέβαια να πέσει στην παγίδα της αντιπολίτευσης, που ακολουθώντας την τακτική της γενικευμένης αμφισβήτησης και της ισοπέδωσης νομίζει ότι θα δημιουργήσει κλίμα καχυποψίας απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Δικαίωμά της.

Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Οι τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο τα έχουν εναποθέσει όλα στα εμβόλια και στο καλοκαίρι για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αρκεί να μη βρεθούμε μπροστά σε καινούργιες εκπλήξεις.

Σε όλο τον κόσμο επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας. Τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού. Το στοίχημα θα κερδηθεί μόνο αν τέλος καλοκαιριού θα μπορέσουμε να πούμε ότι πράγματι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας.

Μέχρι τότε όμως δεν βλάπτει να είμαστε αφενός προσεκτικοί, αφετέρου διατεθειμένοι να ορθώσουμε τείχος απέναντι στον ιό που καραδοκεί. Ας μην του δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσει να υπάρχει και να μας απειλεί. Στο χέρι μας είναι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου