Η πανδημία δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια

η-πανδημία-δεν-προσφέρεται-για-πολιτι-619533

Θα πρέπει να είναι διαρκής η προσπάθεια για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς επίσης και την ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ με επιπλέον προσωπικό

Της Βάσως Κυριαζή

Οποιος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την προσπάθεια, που κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία όλη της χώρας για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, μόνο θαυμασμό μπορεί να νιώθει για αυτούς τους ανθρώπους.

Πρόκειται για πραγματικούς μαχητές, που δίνουν ακόμη και αυτό που δεν μπορούν, έχουν δηλαδή ξεπεράσει τον εαυτό τους στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Το συνειδητοποιεί κανείς μόλις πατήσει το πόδι του στο Αχιλλοπούλειο. Παρά τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και βοηθούν τα μέγιστα.

Εχουν ξεχάσει οικογένειες, άδειες, ρεπό, δεν γνωρίζουν τι θα πει ξεκούραση εδώ και έναν χρόνο. Αντιμετωπίζουν τους ασθενείς σαν να είναι μέλη των δικών τους οικογενειών και αν μη τι άλλο δικαίως κέρδισαν το χειροκρότημα της κοινωνίας και την αναγνώριση από όλους.

Οι ανάγκες του ρεπορτάζ μάς φέρνουν πολύ συχνά στην οδό Πολυμέρη και πραγματικά καταγράφει η δημοσιογραφική έρευνα υπερπροσπάθεια, που όμοιά της δεν είχε γίνει ποτέ.

Ακόμη και οι όποιες παραλείψεις ή αδυναμίες καταγράφονται ενίοτε αποτελούν παρωνυχίδα σε μία τόσο σημαντική προσπάθεια, που έχει δυσκολίες, μα πάνω από όλα είναι πρωτόγνωρη, όπερ σημαίνει πως πολλά ακόμη και οι γιατροί καλούνται να τα διαχειριστούν πρώτη φορά. Το κάνουν με ωριμότητα, που πραγματικά μόλις τελειώσει η πανδημία θα είναι η παρακαταθήκη για το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας.

ΕΣΥ το οποίο συνεχίζει να δοκιμάζεται, διότι η ασφυκτική πίεση που δέχεται είναι υπεράνω των αντοχών που μπορεί να έχει το προσωπικό.

Το επισημαίνουμε, διότι θα πρέπει να είναι διαρκής η προσπάθεια για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς επίσης και την ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ με επιπλέον προσωπικό.

Χρειάζονται επιπλέον «χέρια» για τη διαχείριση της πανδημίας και ειδικά σε ειδικότητες που είναι στην πρώτη γραμμή.

Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση, που σήμερα κόπτεται και ξιφουλκεί για προσλήψεις προσωπικού, δεν φρόντισε να ενισχύσει το ΕΣΥ με γιατρούς.

Θα μου πείτε, δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα ξεσπούσε πανδημία. Σωστά. Ας είναι όμως πιο προσεκτική, όταν κουνά σήμερα το δάχτυλο…

Η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ζήτημα, που προσφέρεται για αντιπολίτευση, αλλά για εθνική συνεννόηση στα βασικά ζητήματα, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή στην ομαλότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου