Το στοίχημα του ανοίγματος

το-στοίχημα-του-ανοίγματος-620885

Η κούραση των πολιτών είναι δεδομένη. Δεδομένη, όμως, είναι και η ανάγκη μέχρι να χτιστεί το αναμενόμενο τείχος ανοσίας να είμαστε όλοι προσεκτικοί

Της Βάσως Κυριαζή

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει φυσικά ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Πρέπει να γίνει σαφές στους πολίτες, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει νέο πισωγύρισμα, που να μας στοιχίσει ολόκληρο το καλοκαίρι.

Είναι, επίσης, ξεκάθαρο πως το άνοιγμα της εστίασης αποφασίστηκε, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση με τα κορονοπάρτι και τον επικίνδυνο συνωστισμό σε πλατείες και πεζοδρόμους.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ισχύουν στο ακέραιο, όπερ σημαίνει πως μόλις ανοίξουν καφέ, εστιατόρια και τσιπουράδικα θα εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες, που θα πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις, καθώς επίσης και οι πελάτες.

Γίνεται για τον απλούστατο λόγο ότι η πανδημία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η δημόσια υγεία πρέπει να προστατεύεται. Οποιαδήποτε λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού.

Αποφασίστηκε κράμα μέτρων, που διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό ότι η κατάσταση δεν θα ξεφύγει.

Η διασπορά θα περιοριστεί και σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, που αρχίζουν μαραθώνιο, θα μπορέσουμε όλοι σταδιακά να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα.

Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική. Υπάρχει, όμως, και η ατομική ευθύνη.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια σε κάθε επιχείρηση να υπάρχουν αστυνομικός και ελεγκτής, ούτε σε κάθε πλατεία και στέκι.

Η κούραση των πολιτών είναι δεδομένη. Δεδομένη, όμως, είναι και η ανάγκη μέχρι να χτιστεί το αναμενόμενο τείχος ανοσίας να είμαστε όλοι προσεκτικοί.

Ολοι θέλουν να πιστεύουν ότι τα κρούσματα έπιασαν οροφή και ότι από εδώ και πέρα θα σημειωθεί σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας ακόμη και στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές.

Μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα θα φανεί αν πράγματι ισχύει ή όχι. Οσο, όμως, η κατάσταση παραμένει ρευστή, ο συναγερμός υφίσταται.

Ας το έχουμε κατά νου και ας αυτοπεριοριζόμαστε στο μέτρο του δυνατού τηρώντας τα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα συνοδεύουν τις αποφάσεις του ανοίγματος των κλάδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου