Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα

η-κλεψύδρα-μετρά-αντίστροφα-622094

Στην πλειονότητά τους όσοι έχουν νοσήσει και νοσηλεύονται στο ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστοι, είτε διότι αψήφησαν τον κίνδυνο, είτε επειδή δεν ανήκουν στις ηλικιακές κατηγορίες, που εμβολιάζονται

Της Βάσως Κυριαζή

Στο χθεσινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για να επιτευχθεί, ωστόσο, θυσιάζεται το Πάσχα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και λογικό.

Μένουμε περιορισμένοι το Πάσχα για να χαρούμε ασφαλές καλοκαίρι ήταν το μήνυμα των χθεσινών ανακοινώσεων, μετά τις σχετικές εισηγήσεις των επιστημόνων.

Με την προσδοκία ότι άμεσα ανοίγουν η εστίαση και ο τουρισμός, αν μη τι άλλο η υπομονή που μας ζητείται να κάνουμε δεν είναι δα και τόσο επώδυνη.

Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν συνδυάζονται με τους εμβολιασμούς και πόσο γρήγορα θα τρέξουν το επόμενο διάστημα, αντιλαμβάνεται ότι μιλάμε για γενική επίθεση απέναντι στον ιό, για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Η δυνατότητα ότι από την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογείται ο εμβολιασμός και των ατόμων άνω των 30 χρόνων επιτρέπει στους επιστήμονες και την κυβέρνηση να διατηρούν την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Μπορεί ο κορονοϊός να συνεχίσει να υπάρχει, σίγουρα όμως θα μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με καλύτερους όρους.

Αυτή την έννοια είχε η έκκληση – παράκληση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχουν και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ελευθερία», διότι είναι ο μονόδρομος για να τιθασευτεί η πανδημία.

Το συνειδητοποιεί όποιος έχει νοσήσει ή έχει δικό του άνθρωπο να δίνει τη μάχη για να βγει ζωντανός από τη δοκιμασία του covid.

Στην πλειονότητά τους όσοι έχουν νοσήσει και νοσηλεύονται στο ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστοι, είτε διότι αψήφησαν τον κίνδυνο, είτε επειδή δεν ανήκουν στις ηλικιακές κατηγορίες, που εμβολιάζονται.

Είναι κρίμα να μας δίνεται μία τέτοια ευκαιρία όπως το εμβόλιο και εμείς να αδιαφορούμε.

Κατά τα άλλα, μετά από πολύ καιρό πραγματικά άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας. Υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για τα επόμενα στάδια της επανεκκίνησης.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα ελέω πανδημίας.

Αστάθμητοι παράγοντες ακόμη υπάρχουν. Μιλάμε για μία υγειονομική κρίση που παρόμοιά της δεν έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Ομως ας μην κάνουμε και εμείς τα πράγματα πιο δύσκολα. Ας περιοριστούν στο ελάχιστο οι αυθαίρετες και ανεύθυνες συμπεριφορές.

Η κλεψύδρα μετρά ήδη αντίστροφα για την «Ελευθερία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου