Το φετινό στοίχημα του τουρισμού

Τελευταία ενημέρωση: 2021-04-19, 14:53:57
Το φετινό στοίχημα του τουρισμού

Η κρίση του κορονοϊού, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν, είχε σοβαρό αντίκτυπο στον τουρισμό, κλάδο από τον οποίο εξαρτάται η Ελλάδα

Της Βάσως Κυριαζή

Oι νέες εξάρσεις του κορονοϊού και τα διαδοχικά lockdown σε ολόκληρο τον κόσμο καθιστούν τις επίσημες ανακοινώσεις στοιχείων και εκτιμήσεων ξεπερασμένες.

Η κούρσα των εμβολιασμών παραμένει ο βασικός μπαλαντέρ. Θα διαμορφώσει την επόμενη μέρα στην οικονομία, τόνιζε πριν από λίγες μέρες Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ και δεν είχε άδικο.

Το ερώτημα είναι ποια χώρα θα είναι η πρώτη, που θα καταφέρει να εμβολιάσει το 60% - 70% του πληθυσμού της, το ποσοστό που θεωρείται γενικά ότι εξασφαλίζει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, με την οποία θα μπορούν να ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία, τα μπαρ και όλες οι δραστηριότητες της οικονομίας.

Τυχόν καθυστερήσεις μπορεί να καταστήσουν αναγκαία μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση μέχρι τότε.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η αργή πρόοδος των εμβολιασμών έως τώρα οδήγησε αναλυτές να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για το πότε μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Οι περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη ότι η ανοσία της αγέλης είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί στα τέλη του φθινοπώρου παρά το καλοκαίρι, οι περιορισμοί ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει και αίρονται σταδιακά, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Στην Ελλάδα μάλιστα από αύριο αρχίζει πιλοτικά το άνοιγμα με την υποδοχή τουριστών από πέντε χώρες.

Είναι μία απόφαση, που λήφθηκε με γνώμονα να προετοιμαστεί ο κλάδος ενόψει του γενικού ανοίγματος στις 14 Μαΐου.

Στην οικονομία μας η βαριά βιομηχανία είναι αποκλειστικά ο τουρισμός. Είναι λογικό η Πολιτεία να έχει επενδύσει πολλά στο άνοιγμα.

Το συνάλλαγμα, η ρευστότητα και η απασχόληση είναι κρίκοι της αλυσίδας του μοναδικού ισχυρού οικονομικού πυλώνα, που λέγεται τουρισμός, δεν είναι υπερβολή να αναμένονται μαύρες μέρες, αν δεν έρθουν τουρίστες.

Η κρίση του κορονοϊού, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν, είχε σοβαρό αντίκτυπο στον τουρισμό, κλάδο από τον οποίο εξαρτάται η Ελλάδα, που ελπίζει να καταφέρει γρήγορα να τονώσει και πάλι τον τουρισμό και τους κλάδους που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτόν.

Το στοίχημα είναι μεγάλο. Για να κερδηθεί απαιτούνται πολλοί παράγοντες. Πάνω από όλα όμως πρέπει να βοηθήσουν και οι συνθήκες. Η πανδημία δείχνει ακόμη τις άγριες διαθέσεις της.

Το γεγονός πως σταθεροποιείται η κατάσταση σε επίπεδο κρουσμάτων είναι θετικό σημάδι. Ας ελπίσουμε ότι τέλος Απριλίου τα μηνύματα θα είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά. Για να πάρει ανάσα η οικονομία. Για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=