Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια

δεν-πρέπει-να-εγκαταλείψουμε-την-προσ-640907

Μέχρι πρότινος υπήρχε η αίσθηση ότι ο ιός σκοτώνει πιο εύκολα τους ηλικιωμένους με επιβαρυμένη υγεία. Ο μύθος καταρρίφτηκε. Χτυπά και τις μικρότερες ηλικίες και επιφέρει τον θάνατο επίσης σε νεότερους ανθρώπους, που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας

Της Βάσως Κυριαζή

Η διχογνωμία των επιστημόνων στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας, που παρακολουθούν επισταμένα την πορεία της πανδημίας αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, είναι η πλέον σαφής ένδειξη επιβεβαίωσης ότι όλα είναι ρευστά.

Από τη στιγμή που οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι βέβαιοι αν το άνοιγμα θα είναι ασφαλές ή όχι και σε ποιο βαθμό, αντιλαμβάνεται κανείς πως όλες οι αποφάσεις εμπεριέχουν ρίσκο.

Ρίσκο που από την πλευρά της η Πολιτεία το αναλαμβάνει με δεδομένη την ανάγκη της επιστροφής στην κανονικότητα και σπεύδει με διάφορα άλλα μέτρα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα self tests, να περιορίσει τις απώλειες.

Αν θα επιτευχθεί απομένει να το δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η πανδημία πάντως συνεχίζει να δείχνει αγριεμένη.

Η διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό είναι σημαντική και αποτυπώνεται και στην περιοχή μας. Τόσο ο αριθμός των νοσηλειών, όσο και οι νέες μολύνσεις, που καταγράφονται καθημερινά, το επιβεβαιώνουν. Το τρίτο κύμα είναι εδώ και εξίσου απειλητικό και φονικό με το προηγούμενο.

Την ίδια ώρα οι πολίτες έχουν πλέον απαυδήσει.

Δεν μπορούν να ζουν άλλο στην αβεβαιότητα, αδυνατούν να διαχειριστούν την αμφιβολία, αναζητούν καθησυχαστικές απαντήσεις. Πότε θα τελειώσει το λοκντάουν. Οχι πώς δεν θα έχουμε 70 νεκρούς κάθε μέρα.

Οι αντιφατικές πληροφορίες επιτείνουν την ανησυχία τους. Μέχρι πρότινος υπήρχε η αίσθηση ότι ο ιός σκοτώνει πιο εύκολα τους ηλικιωμένους με επιβαρυμένη υγεία. Ο μύθος καταρρίφτηκε. Χτυπά και τις μικρότερες ηλικίες και επιφέρει τον θάνατο επίσης σε νεότερους ανθρώπους, που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Οι μεταλλάξεις πλέον τροποποιούν τα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν τηρούμε τα μέτρα και όσο θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί θα μειώνονται οι θάνατοι. Σε αυτή τη φάση δηλώνουμε και είμαστε κουρασμένοι.

Οσο όμως δεν τηρούμε τα μέτρα ή αρνούμαστε να εμβολιαστούμε, τόσο καθυστερούν η επιστροφή στην κανονικότητα και το άνοιγμα της οικονομίας. Ποια είναι τα θύματα, όταν εντείνεται η ύφεση στην οικονομία; Ολοι εμείς.

Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια τώρα, που φτάνουμε στο τέλος του τούνελ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου