Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή όσο ποτέ

η-κατάσταση-είναι-τόσο-ρευστή-όσο-ποτέ-643400

Οταν η κυβέρνηση διά στόματος του γ.γ. Εμπορίου τονίζει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα ξανακλείσει το λιανεμπόριο, αντιλαμβάνονται όλοι ότι η κατάσταση είναι ρευστή

Της Βάσως Κυριαζή

Ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί και δεν ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως είναι πλέον αυταπόδεικτο.

Αρκεί κανείς να δει τις εικόνες σε πάρκα, πλατείες και δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες για να καταλάβει ότι το lockdown έχει πάει εδώ και πολύ καιρό περίπατο.

Καλώς ή κακώς η κατάσταση πλέον «μπάζει» από παντού.

Η πίεση στο σύστημα υγείας εντείνεται. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν φαίνεται να πέφτει.

Ο εμπορικός κόσμος στις «βαθυκόκκινες» περιοχές είναι στα κάγκελα αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπου το άνοιγμα πήρε αναβολή στο… παρά πέντε.

Η επιτροπή είναι αυτόνομο όργανο. Λειτουργεί ανάλογα με τις ανάγκες του σκοπού της. Εκανε εισήγηση, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι υγειονομικοί.

Αν με αφορμή το «ράβε – ξήλωνε» στην απόφαση αρθεί η εμπιστοσύνη στην επιτροπή, κατά την εκτίμησή μας η κατάσταση θα γίνει χειρότερη.

Σε αυτή τη φάση ελήφθη απόφαση και προφανώς η επιτροπή έχει τους λόγους της.

Οταν η κυβέρνηση διά στόματος του γ.γ. Εμπορίου τονίζει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα ξανακλείσει το λιανεμπόριο, αντιλαμβάνονται όλοι ότι η κατάσταση είναι ρευστή.

Για αυτό οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να είναι ζυγισμένες.

Η επιτροπή πρέπει να είναι ξεκάθαρη στους λόγους, που την υποχρέωσαν σε νέα απόφαση άρσης του ανοίγματος στις επίμαχες περιοχές. Διαφορετικά οι έμποροι έχουν κάθε λόγο να σκέπτονται ότι αδικήθηκαν και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το γεγονός ότι υπουργοί έσπευσαν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα δείχνει ότι πράγματι προκύπτει πρόβλημα.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις με νέα μέτρα ενίσχυσης των επαγγελματιών στις συγκεκριμένες περιοχές επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Η υγεία είναι πρώτα από όλα. Ομως από τη στιγμή που φτάσαμε ώς εδώ και έγινε αυτός ο χειρισμός και οδήγησε σε πολύ δύσκολη κατάσταση τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου σε αυτές τις περιοχές της χώρας, ήταν μονόδρομος να ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης.

Θα μου πείτε, φτάνουν αυτά τα μέτρα για να στηριχτούν όσοι πλήττονται; Οχι, φυσικά.

Από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει αφενός, αφετέρου οι επιχειρήσεις θέλουν να ανοίξουν, να υποδεχτούν ξανά τους πελάτες και να μπει ρευστό στα ταμεία τους.

Να επιστρέψουν σιγά – σιγά στην κανονικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου