ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τεκμηριωμένες θέσεις για δύο σημαντικές αλλαγές σε νόμο

τεκμηριωμένες-θέσεις-για-δύο-σημαντι-683076

Ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και εισηγητής του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, τα δημόσια έργα και τις αλλαγές στον νόμο 4412/2016 τεκμηρίωσε την αναγκαιότητα δύο σημαντικών αλλαγών στην ισχύουσα νομοθεσία με τοπικά παραδείγματα από τη Μαγνησία.

Πιο συγκεκριμένα, για τη μετατροπή του συστήματος παρακολούθησης έργων από ελεγκτικό σε δηλωτικό, αναφέρθηκε στην περιπέτεια της ΔΕΥΑΜΒ και τη δικαστική της διαμάχη με την ΕΡΓΗΛ. Τόνισε ότι η μετατροπή του συστήματος παρακολούθησης των έργων από ελεγκτικό σε δηλωτικό απομακρύνει τους κινδύνους για ανάλογες περιπτώσεις με αυτή της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς πλέον οι εργολάβοι θα καθίστανται συνυπεύθυνοι των έργων και θα έχουν πέραν των διοικητικών και ποινικές ευθύνες.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο παράδειγμα της Τσαγκαράδας για τα έργα επιδιόρθωσης των ζημιών, που προκλήθηκαν από τις καταστροφές το 2018, που ενώ είχαν εγκριθεί τα κονδύλια και οι μελέτες, είχε υπογραφεί σύμβαση με τον εργολάβο, τα έργα παρέμειναν στάσιμα από τις αναβολές εξαιτίας της έλλειψης επιβλέποντος μηχανικού του δημοσίου.

Η τοπική εμπειρία και οι μέχρι σήμερα αναποτελεσματικές πρακτικές είναι χρήσιμα παραδείγματα για τέτοιο νομοσχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στις πρακτικές των δημοσίων συμβάσεων και έργων, αφήνοντας μεγάλο αποτύπωμα στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

Β.Κ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου