ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχοι για τη διασπορά – Φύλλο & φτερό επιχειρήσεις στον Βόλο

ελεγχοι-για-τη-διασπορά-φύλλο-φτερό-687670

Ο διμέτωπος αγώνας των 12 επιθεωρητών Εργασίας να μπει φρένο σε εστίες πανδημίας στους εργασιακούς χώρους στον Βόλο

Οι 12 επιθεωρητές Εργασίας, Υγιεινής και Ασφάλειας στον Βόλο από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και έπειτα βρίσκονταν διαρκώς σε «αναμμένα κάρβουνα», δίνοντας επί της ουσίας διμέτωπο αγώνα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από τη μία πλευρά έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν αν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που διέπει την πανδημία και την ίδια στιγμή οφείλουν να καταγράψουν παρατυπίες και παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν «ανάφλεξη» του ιού. Παρότι όμως σε τοπικό επίπεδο έχουν διενεργήσει εκατοντάδες ελέγχους σε επιχειρήσεις, στην ουσία νιώθουν αποκλεισμένοι εντελώς από τον σχεδιασμό, και τον συντονισμό με τον ΕΟΔΥ.

Κάθε φορά που προέκυπταν κρούσματα σε βιομηχανικές μονάδες, μικρομεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις ενημερώνονταν εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να χάνεται η δυνατότητα να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι που ενδεχομένως να είχαν προλάβει τη διασπορά.

Και όμως οι επιθεωρητές κάθε φορά που ρωτούνταν από το Υπουργείο Εργασίας, το πρώτο πράγμα που εισηγούνταν ήταν να γίνεται προληπτικός έλεγχος διασποράς του ιού σε εργασιακούς χώρους και ειδικότερα στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 άτομα προσωπικό.

Η πρότασή τους είχε λογική. Μια συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μια κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μια πηγή υπερμετάδοσης, έχει αποτέλεσμα τη διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους.

Γιατί να μην αποφευχθεί αυτό; Γιατί να μην υπάρχει η συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ; Κάτι τέτοιο σίγουρα θα επέτρεπε μία καλύτερη αμφίδρομη ενημέρωση μεταξύ των υπηρεσιών με τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους.

«Δεν είμαστε μόνο για να επιβάλλουμε κυρώσεις και πρόστιμα. Στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένο ότι οι εργασιακοί χώροι είναι εστίες μετάδοσης του ιού, ο ρόλος μας μπορεί να είναι και προληπτικός. Να προλάβουμε δηλαδή το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διασποράς σε έναν εργασιακό χώρο» λένε.

Ο εντοπισμός των κρουσμάτων γίνεται από τον ΕΟΔΥ. Ο οργανισμός όμως δεν ενημερώνει στη συνέχεια το ΣΕΠΕ προκειμένου να ειδοποιήσει ή να ελέγξει την τήρηση των όρων αποστασιοποίησης στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις η πρωτοβουλία ανήκει στους ίδιους τους εργοδότες οι οποίοι σπεύδουν να ενημερώσουν τις αρχές για την εκδήλωση των κρουσμάτων.

Αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ενόχληση όμως ήταν το γεγονός ότι με ΚΥΑ επιβλήθηκε στους επιθεωρητές η υποχρέωση να συμμετέχουν σε κοινούς ελέγχους με ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας οι οποίοι, όμως δεν διέθεταν το γνωστικό αντικείμενο της εργατικής νομοθεσίας.

Ετσι προέκυψαν σοβαρές δυσλειτουργίες, μέχρι που οι επιθεωρητές Εργασίας κλήθηκαν να συνυπογράψουν πρόστιμα σε εργαζομένους εντός εργασιακών χώρων.

Αλλαγή πλεύσης

Η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπ. Εργασίας συνέπεσε με την αλλαγή φιλοσοφίας αναφορικά με τον ρόλο των επιθεωρητών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προέκρινε ως επιβεβλημένη ανάγκη την περαιτέρω αξιοποίηση του ΣΕΠΕ, όπως ζητούσε επίμονα η αντιπολίτευση, αλλά και οι συνδικαλιστικοί φορείς από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία.

Αντιμετωπίζεται με θετικό μάτι η πρόταση για αξιοποίηση του εργαλείου της ανάλυσης κινδύνου που υπάρχει και λειτουργεί στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τον εντοπισμό συγκεκριμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας αλλά και επιχειρήσεων που εμφανίζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα.

Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που λόγω της ενασχόλησης πολύ μεγάλου αριθμού εργαζομένων, δεν έχουν τη δυνατότητα περιορισμού της δραστηριότητάς τους γιατί είναι κρίσιμοι για τον ανεφοδιασμό της αγοράς με είδη πρώτης ανάγκης.

Ελεγχοι σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων

Τις τελευταίες εβδομάδες οι 12 επιθεωρητές του ΣΕΠΕ Μαγνησίας «οργώνουν» βιομηχανικές μονάδες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπορικές αλυσίδες ένδυσης και υπόδησης στην αγορά του Βόλου, καθώς επίσης και τις αλυσίδες τροφίμων, έχοντας λάβει την εντολή ελέγχου των μέτρων που αφορούν στην τήρηση των μέτρων προστασίας σε κάθε επαγγελματικό χώρο.

«Ο στόχος των ελέγχων που πραγματοποιούμε δεν είναι τιμωρητικός. Σκοπός μας είναι να συνειδητοποιήσουν επαγγελματίες και πελάτες- καταναλωτές, ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία επιχειρήσεων και καταστημάτων πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, για να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις», σχολίαζε σχετικά επιθεωρητής που συμμετέχει στους ελέγχους που γίνονται.

Αυτό που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό προς στιγμή είναι ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας των επιχειρήσεων με τα κλιμάκια και αυτό είναι ένα δείγμα πως όλοι έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει ενδεχόμενος εφησυχασμός σε αυτή την κρίσιμη φάση.

«Μάσκες πεσμένες»

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές παρατυπίες, όπου όμως χρειάστηκε έγιναν συστάσεις, τόσο στην εργοδοσία, όσο και στους εργαζόμενους.

Επισημάνθηκε μάλιστα πως θα γίνει επανέλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε συμμόρφωση ή όχι. «Δυστυχώς υπάρχει μία μερίδα εργαζομένων που δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων. Βλέπουμε μάσκες πεσμένες στο πηγούνι και χαλαρότητα που δεν δικαιολογείται. Η πανδημία είναι «ζωντανή» και παραμένει επικίνδυνη για όλους. Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σωστά», παρατηρούν οι ελεγκτές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου