Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η Ε.Ε.

το-πιστοποιητικό-εμβολιασμού-και-η-ε-ε-688000

Της Βάσως Κυριαζή

Το γεγονός ότι πληθαίνουν οι χώρες, που τάσσονται υπέρ της ελληνικής πρότασης για την ανάγκη ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, μόνο θετικό μπορεί να είναι, αρκεί οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν άμεσα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος, που η Αθήνα πιέζει να ληφθούν αποφάσεις, διότι ούτε πολυτέλεια χρόνου υπάρχει, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση δικαιούται να ολιγωρεί σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η ασφαλής μετακίνηση από χώρα σε χώρα εν μέσω πανδημίας.

Το πιστοποιητικό, που πρότεινε στους εταίρους του ο Ελληνας πρωθυπουργός, έχει ως στόχο τη διευκόλυνση τουριστικών και επαγγελματικών ταξιδιών.

Θα περίμενε κάποιος οι αποφάσεις να έχουν ήδη ληφθεί, ωστόσο η διστακτικότητα εκπλήσσει.

Κυρίως, διότι ούτως ή άλλως όποιος ολοκληρώνει τον εμβολιασμό, παίρνει αποδεικτικό. «Γιατί όχι λοιπόν και ηλεκτρονικό έγγραφο με πανευρωπαϊκή ισχύ και αναγνώριση;» διερωτάται ο καθένας, που εκτιμά πως είναι η πλέον πρόσφορη λύση στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Οι εμβολιασμοί έτσι και αλλιώς σε ολόκληρη την Ευρώπη εξελίσσονται ήδη με αρκετή καθυστέρηση. Γιατί, λοιπόν, εκτός από το εμβόλιο, να μη λαμβάνει και ένα τουλάχιστον πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο αποδεικτικό εμβολιασμού, το οποίο στο μέλλον ενδεχομένως να διευκολύνει τα ταξίδια του;

Χωρίς συντονισμό σε επίπεδο Ε.Ε., σίγουρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα κινηθούν αυτόνομα στο μείζον ζήτημα.

Την αρχή έχει ήδη κάνει η Δανία, καταθέτοντας σχέδια ψηφιακού διαβατηρίου για να διευκολύνει κατ’ αρχάς τις μετακινήσεις επιχειρηματιών, αλλά και να καταστήσει κατ’ επέκταση δυνατή τη συμμετοχή εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις, όπως συναυλίες ή αθλητικοί αγώνες. Εκτιμάται, βέβαια, ότι χρειάζονται τουλάχιστον 3 με 4 μήνες για την υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού, που θα επιδεικνύεται από τους πολίτες με τη βοήθεια εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο. Πήρε, όμως, την πρωτοβουλία, βλέποντας την αδυναμία συντονισμού. Ανάλογες ενέργειες κάνει και η Σουηδία.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τάση βρίσκει ήδη πρακτική εφαρμογή. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, ισχύουν από τα τέλη Δεκεμβρίου ήδη εξειδικευμένα προνόμια για όσους έχουν εμβολιαστεί. Ετσι δεν χρειάζεται να τεθούν στην προβλεπόμενη δεκαήμερη καραντίνα όσοι εμβολιασμένοι εισέρχονται στη χώρα. Επίσης, σε ιδιωτικές συναθροίσεις οι εμβολιασμένοι δεν προσμετρώνται στον συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκομένων.

Το τίμημα θα είναι σκληρό αυτό το καλοκαίρι, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίσει να καθυστερεί.

Κατά τη γνώμη μας, ήδη θα έπρεπε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις εμβολιασμένων. Δεν είναι προνομιακή μεταχείριση, όπως ισχυρίζονται όσοι έχουν ενστάσεις, αλλά επιβεβλημένη ανάγκη για να ανακτήσουν σταδιακά την ελευθερία και την κανονικότητά τους εκατομμύρια άνθρωποι, που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι εντός των τειχών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου