Το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο

το-μαχαίρι-πρέπει-να-φτάσει-στο-κόκκαλ-689057

Γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να γίνουν οι καταγγελίες; Τι εμπόδιζε, τελικά, αυτά τα στόματα, που παρέμεναν ερμητικά κλειστά χρόνια ολόκληρα, να ανοίξουν νωρίτερα, για να προστατευτούν τα θύματα, που σήμερα βιώνουν και εκείνα τον δικό τους Γολγοθά;

Της Βάσως Κυριαζή

Τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες εβδομάδες στον χώρο του θεάματος έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και αν μη τι άλλο ευτυχώς διαφαίνεται ότι υπάρχει βούληση από πλευράς της Πολιτείας να αλλάξει άρδην το πλαίσιο, που διέπει τον ποινικό κώδικα, ώστε να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα ανάλογες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα είναι επίσης ελπιδοφόρο το γεγονός ότι «ξύπνησε» ο χώρος του θεάματος, άνοιξαν στόματα και πλέον η δικαιοσύνη έχει τον λόγο.

Ενα δεν μπορεί να παραμείνει ασχολίαστο. Γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να γίνουν οι καταγγελίες; Τι εμπόδιζε, τελικά, αυτά τα στόματα, που παρέμεναν ερμητικά κλειστά χρόνια ολόκληρα, να ανοίξουν νωρίτερα, για να προστατευτούν τα θύματα, που σήμερα βιώνουν και εκείνα τον δικό τους Γολγοθά;

Εκεί είναι που πρέπει να στραφεί το βλέμμα όλων και η Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να ανακτήσουν δυνάμεις και να παραμείνουν ενεργοί στην κοινωνία, αφού πρώτα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις αυτών που υπέστησαν.

Οταν μιλάμε για θύματα, ασφαλώς δεν αναφερόμαστε μόνο σε εκείνους που «βεβηλώθηκαν» στον χώρο του θεάματος, αλλά σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποτροπή φαινομένων βίας και κακοποίησης σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, νοσεί βαριά, είναι έρμαιο κοινωνικών παθογενειών, που πρέπει να εκλείψουν και την ίδια στιγμή γνώριζε, αλλά δεν μιλούσε.

Είχε παρασυρθεί από τη λογική, που λέει «ξέρω, αλλά γιατί να βγάλω εγώ τα κάστανα από τη φωτιά;».

Αυτή όμως η κάκιστη νοοτροπία μάς έφτασε μέχρι εδώ. Επειδή όμως δεν είναι ώρα ούτε για εκδίκηση, ούτε για λαϊκά δικαστήρια, από τη στιγμή που η δικαιοσύνη έχει παρέμβει, καλό θα είναι όλο αυτό να λειτουργήσει ως «μάθημα».

«Μάθημα» προς όλους. Πολίτες, κόμματα, κοινωνία. Η Πολιτεία οφείλει να αποτρέψει κομματική εργαλειοποίηση του όλου θέματος. Οσοι το επιχείρησαν, πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα «σπάσουν τα μούτρα τους».

Αυτό που προέχει τώρα είναι η κάθαρση. Οσοι έφταιξαν και «εγκλημάτησαν» πρέπει να πληρώσουν. Ολοι.

Πρέπει να βρουν το θάρρος όλα τα θύματα να μιλήσουν. Ακόμη και αν οι καταγγελλόμενες πράξεις έχουν παραγραφεί. Το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο. Μόνο έτσι η κοινωνία θα μπορέσει κάποια στιγμή να ορθοποδήσει και να σταματήσει να ανέχεται τέτοιες βδελυρές συμπεριφορές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου