Η πανδημία και η ανάκαμψη της οικονομίας

η-πανδημία-και-η-ανάκαμψη-της-οικονομί-694229

Οι τουριστικές επιχειρήσεις κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, ο προγραμματισμός τους ανά πάσα στιγμή τινάζεται στον αέρα και ασφαλής εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να γίνει, υπό τις παρούσες συνθήκες

Της Βάσως Κυριαζή

Το τέλος της υγειονομικής κρίσης αργεί και όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα θα αργήσει επίσης και η ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι, άλλωστε, κάτι παραπάνω από σαφές ότι η πανδημία υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάκαμψη.

Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη γίνονται υπό την αίρεση της πορείας της πανδημίας αφενός, αφετέρου του χρονικού διαστήματος, που θα μεσολαβήσει μέχρι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ενωση να αρχίσει την υλοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

Πρόκειται για τα κονδύλια, που όλοι εκτιμούν ότι θα παρέχουν σημαντική ρευστότητα στην οικονομία και θα δώσουν τη δυνατότητα αναπτυξιακού σχεδιασμού, που θα συνδυάζεται με ενέσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί.

Μόνο από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τα μέτρα στήριξης η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό πάνω από 4% του ΑΕΠ, υπολογίζουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, ο τελικός λογαριασμός της ανάπτυξης θα μπορεί να γίνει μόλις κάνει επανεκκίνηση η οικονομία. Πότε θα γίνει, δεν γνωρίζουμε.

Καταλύτης βέβαια για τη λειτουργία της οικονομίας είναι η ταχύτητα των εμβολιασμών μέχρι και τα μέσα της άνοιξης για να δημιουργηθεί το κατάλληλο ποσοστό ανοσίας, ώστε να παύσουν σταδιακά οι περιορισμοί, που προκαλούν ασφυξία στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και ειδικότερα στον τουρισμό, που είναι ο μεγάλος ασθενής.

Ο κορονοϊός έχει «μολύνει» σε μεγάλο βαθμό τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, ο προγραμματισμός τους ανά πάσα στιγμή τινάζεται στον αέρα και ασφαλής εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να γίνει, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Είναι κρίσιμο πότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εντός και εκτός Ελλάδας, που θα ανάψουν το πράσινο φως για την κίνηση των τουριστών. Αν επιτευχθεί έως τον Ιούνιο, θα επιτρέψει στον τουρισμό να ανακτήσει σημαντικό ποσοστό από τους χαμένους τζίρους. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Εκτός όμως από τον τουρισμό, η ταχύτητα εμβολιασμών και η επίτευξη της ανοσίας της κοινότητας θα κρίνουν και την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση, που επίσης βρίσκεται σε «κώμα» και αναζητεί οξυγόνο για να μην πεθάνει.

Το καύσιμο για την επανεκκίνηση όλων των κλάδων, εκτός από το ίδιο το τέλος της πανδημίας, μπορεί να είναι μόνο η ρευστότητα, που είναι και το κυρίαρχο ζητούμενο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου