Η δεύτερη ευκαιρία των υγειονομικών και ο εμβολιασμός

η-δεύτερη-ευκαιρία-των-υγειονομικών-κ-697346

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κατά τη γνώμη μας, καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξουν τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων

Της Βάσως Κυριαζή

Το θέμα, που ανέδειξε χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, αναφορικά με το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου, είχε στόχο να προκαλέσει προβληματισμό και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει εκείνους, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό και πρέπει πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα, κατά τη γνώμη μας.

Εναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών στο υγειονομικό προσωπικό, δεν είναι δυνατόν το 70% των νοσηλευτών και των διοικητικών εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ και ποσοστό 25% των γιατρών να μην έχουν εμβολιαστεί έστω με μία δόση του εμβολίου, αν αναλογιστεί κανείς την έκταση της πανδημίας στη χώρα μας.

Μπορεί η Πολιτεία να μην μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά και δεν είναι σωστό, αφού ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, όμως υπάρχει και η ηθική ευθύνη για εκείνους που καθημερινά έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς και είναι ταγμένοι στην υπηρεσία να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό, που δεν είναι άλλο από την υγεία.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κατά τη γνώμη μας, καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξουν τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων.

Οπως παρεμβαίνουν δυναμικά και αναδεικνύουν τα πολύ σοβαρά ζητήματα της υποστελέχωσης, με την ίδια ζέση και δυναμική θα πρέπει να βγουν μπροστά και να πείσουν τους συναδέλφους τους για την ηθική υποχρέωση που έχουν απέναντι στο υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, στους ασθενείς, αλλά και στην κοινωνία να επανεξετάσουν τη στάση τους αναφορικά με τον εμβολιασμό.

Το υπουργείο Υγείας τούς έχει δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη δεύτερη ευκαιρία. Ολοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορούν καθημερινά να χρησιμοποιήσουν τις αδιάθετες δόσεις όλων των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν, ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, παραμένουν στις ομάδες προτεραιοποίησης και μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Με την πανδημία να παραμένει ζωντανή, πρέπει να αναλογιστούν τον ρόλο τους και αναλόγως να πράξουν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα το κάνουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου