Η «Μήδεια» και ο κορονοϊός

η-μήδεια-και-ο-κορονοϊός-701014

Οσο πολύπλοκη και αν είναι η κατάσταση, χρειάζεται ψυχραιμία στη διαχείριση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν προκληθεί. Μόλις τελειώσει η πανδημία, υπάρχει χρόνος να αναζητηθούν ευθύνες ή να επισημανθούν λάθη και παραλείψεις

Της Βάσως Κυριαζή

Για επικίνδυνο μίγμα «Μήδειας» και κορονοϊού έκαναν λόγο πριν από λίγες μέρες οι επιστήμονες, διαβλέποντας τους κινδύνους, που εγκυμονεί η πανδημία, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που επικρατούν από το περασμένο Σάββατο και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Είναι πράγματι κατάσταση δύσκολη, ευτυχώς ελεγχόμενη προς το παρόν, όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν απρόοπτα, τα οποία για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται αφενός πολύ καλή οργάνωση εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφετέρου συνεργασία των πολιτών.

Για παράδειγμα, έχουν απόλυτο δίκιο οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, όπως και η Πολιτική Προστασία, όταν απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Είμαστε σε περίοδο καραντίνας και επιπροσθέτως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν.

Είναι, επίσης, αφελές για τους οδηγούς να πιστεύουν ότι εν μέσω χιονιά μπορούν να κυκλοφορούν στην εθνική οδό ή στο επαρχιακό οδικό δίκτυο χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, για αυτό και δεν φταίει κανένα κράτος για τη δική τους επιπολαιότητα.

Κατά την προσωπική μας άποψη είναι ορθή η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να κλείνει κατά ώρας προληπτικά την εθνική οδό και να απαγορεύει τη διέλευση φορτηγών, ώστε να μην ξαναζήσουμε εικόνες όπως αυτές το 2009.

Οι διαμαρτυρίες εκ μέρους της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορούν σε κανέναν. Αν έχουν να προτείνουν κάτι διαφορετικό, που θα είναι λειτουργικό, ας το κάνουν. Δεν προσφέρονται όλα για μικροπολιτική.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας διαφεύγει ότι η κακοκαιρία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της πανδημίας σε αυτή τη φάση και οι επιστήμονες προειδοποίησαν έγκαιρα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Τρέμουν την ενδοοικογενειακή διασπορά, που δεν θα την αποφύγουμε, ας μην είναι όμως σε τέτοιο βαθμό, που θα προκαλέσει νέα δυναμική επανεμφάνιση κρουσμάτων.

Προς το παρόν η «Μήδεια» δεν βοηθά. Οσο και αν ήταν προετοιμασμένοι όλοι, πολλοί εμβολιασμοί ακυρώθηκαν, ενώ άλλοι έγιναν χάρη στην κινητοποίηση Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Δήμων και μελών εθελοντικών οργανώσεων, που μπήκαν δυναμικά στη μάχη της εξυπηρέτησης ειδικά ηλικιωμένων, που είχαν προγραμματίσει τα ραντεβού τους χθες για να εμβολιαστούν.

Οσο πολύπλοκη και αν είναι η κατάσταση, χρειάζεται ψυχραιμία στη διαχείριση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν προκληθεί.

Μόλις τελειώσει η πανδημία, υπάρχει χρόνος να αναζητηθούν ευθύνες ή να επισημανθούν λάθη και παραλείψεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου