Ο εμβολιασμός και τα κριτήρια που προκαλούν διαμαρτυρίες

ο-εμβολιασμός-και-τα-κριτήρια-που-προκ-705623

Οταν άρχισε ο σχεδιασμός του προγράμματος «Ελευθερία», τόνιζαν σύσσωμοι οι αρμόδιοι ότι απώτερος στόχος είναι ο μαζικός εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού για να αποκτηθεί ανοσία

Της Βάσως Κυριαζή

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού προφανώς και θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει ορισμένες από τις αποφάσεις, που παίρνει, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη το γεγονός ότι από περιοχή σε περιοχή και από νομό σε νομό υπάρχουν ιδιαιτερότητες, οι οποίες δεν μπορεί να αγνοούνται, αν πράγματι θέλουμε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Το νέο πρόβλημα που προέκυψε, για το οποίο ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από πολίτες, έχει να κάνει με τα κριτήρια, με τα οποία επιλέχτηκε να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας ως εμβολιαστικά κέντρα για τους πολίτες από 60 έως 64 χρόνων.

Για παράδειγμα, στη Μαγνησία τα Κέντρα Υγείας στο Βελεστίνο και τη Ζαγορά είναι εκείνα, που ορίστηκαν για να λειτουργούν αποκλειστικά ως εμβολιαστικά κέντρα για τους πολίτες ηλικίας 60 – 64 χρόνων, που θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μέχρι εκεί δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αν δεν υποχρεώνονταν πολίτες από τη μία άκρη της Μαγνησίας να ταξιδέψουν στην άλλη, για να μπορέσουν να εμβολιαστούν. Ποιος ρώτησε αν έχουν μεταφορικό μέσο να μεταβούν, για παράδειγμα, από το Τρίκερι στη Ζαγορά ή στο Βελεστίνο; Αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν;

Οταν άρχισε ο σχεδιασμός του προγράμματος «Ελευθερία», τόνιζαν σύσσωμοι οι αρμόδιοι ότι απώτερος στόχος είναι ο μαζικός εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού για να αποκτηθεί ανοσία. Πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία και πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι. Οταν όμως ο σχεδιασμός δεν λαμβάνει υπόψη, όλα τα δεδομένα και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι διαμαρτύρονται, τότε πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός.

Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αρκετοί από εκείνους που θέλουν να εμβολιαστούν και τώρα είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να το κάνουν, είναι έτοιμοι να τα παρατήσουν. Να ακυρώσουν δηλαδή τον εμβολιασμό και να μην κάνουν το εμβόλιο. Κάτι τέτοιο όμως θα είναι καταστροφικό για τους ίδιους, αλλά και για τους γύρω τους, διότι θα χάσουν τη δυνατότητα που έχουν να θωρακίσουν την υγεία τους απέναντι στον θανατηφόρο ιό. Η Πολιτεία από την πλευρά της θα χάσει τον στόχο, που δεν είναι άλλος από τη γενική ανοσία.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως υπάρχει ακόμη καιρός, προκειμένου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να εξετάσει τις ενστάσεις, που δεν αφορούν μόνο στη Μαγνησία, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και να πράξει ανάλογα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου