Η εστίαση πνέει τα λοίσθια

η-εστίαση-πνέει-τα-λοίσθια-706981

Ρευστότητα δεν υπάρχει. Ακόμη και αν είχαν κάποια χρήματα απόθεμα, έχουν εξανεμιστεί και όπως είναι φυσικό για να επαναλειτουργήσουν χρειάζονται στήριξη

Της Βάσως Κυριαζή

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές εδώ και πολύ καιρό, δίχως να γνωρίζουν πότε θα επαναλειτουργήσουν και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Αυτό και μόνο είναι αρκετό ώστε οι επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση. Η αβεβαιότητα για το αύριο τους έχει κυριεύσει. Δεν ξέρουν πότε θα σηκώσουν ξανά ρολά.

Την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Μπορεί να έχουν «παγώσει», όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθούν και αυτό είναι κυρίως που τους αγχώνει και στοιχειώνει ολόκληρο τον κλάδο.

Η χθεσινή κινητοποίηση «Παραδίδουμε τα κλειδιά» μπορεί να είχε συμβολικό χαρακτήρα, αλλά ήταν εξίσου και ουσιαστική. Ηταν κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες, που βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.

Ηταν ένα μήνυμα έκκληση προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να ακούσουν τα αιτήματά τους και να δώσουν τις πρέπουσες λύσεις.

Ακούγοντας χθες επαγγελματίες της εστίασης από όλη την Ελλάδα, ήταν σαφές ότι αυτό που πρωτίστως τους ενδιαφέρει δεν είναι το «πάγωμα» των υποχρεώσεών τους, αλλά να ενισχυθούν με χρηματοδότηση, όταν θα αρθούν οι αποκλεισμοί, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ρευστότητα δεν υπάρχει. Ακόμη και αν είχαν κάποια χρήματα απόθεμα, έχουν εξανεμιστεί και όπως είναι φυσικό για να επαναλειτουργήσουν χρειάζονται στήριξη.

Κατά την εκτίμησή μας στήριξη χρειάζονται και όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον κλάδο της εστίασης. Ενα επίδομα δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες τους, ούτε φυσικά να τους στηρίξει στις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει. Με δεδομένο ότι βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες και κάτι ανενεργοί είναι λογικό και εκείνοι να βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Ενδεχομένως μάλιστα ορισμένοι να αισθάνονται ήδη άνεργοι, αφού όπως δείχνουν τα πράγματα αρκετές επιχειρήσεις ενδεχομένως να μην μπορέσουν να ανοίξουν ξανά. Υπό το πρίσμα αυτό και για αυτή την κατηγορία εργαζομένων χρειάζεται σίγουρα ειδική πρόβλεψη.

Το ξέρουμε ότι τα χρήματα που διαθέτει η Πολιτεία δεν είναι απεριόριστα και πως επίσης δεν μπορούν να καλυφτούν όλες οι ανάγκες στο 100%. Ομως ο κλάδος της εστίασης δικαιούται προτεραιοποίησης, διότι το πρόβλημα είναι οξυμένο και η κατάσταση πλέον μη βιώσιμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου