Το ρίσκο των αποφάσεων και η πανδημία

το-ρίσκο-των-αποφάσεων-και-η-πανδημία-773532

Της Βάσως Κυριαζή

H εξέλιξη με την πανδημία φέρνει χαμόγελα, έστω και συγκρατημένα. Πρέπει, όμως, να βιαστούμε;

Στο παραπάνω ερώτημα όποιος λοιμωξιολόγος και να ερωτηθεί, θα απαντήσει με επιφυλακτικότητα και δισταγμό. Από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί πολλές φορές ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος και ένα στραβοπάτημα αρκεί, προκειμένου να ξαναφουντώσει. Ως εκ τούτου είναι απολύτως δικαιολογημένοι όσοι πιστεύουν και συστήνουν υπομονή, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα στην πορεία, τα οποία θα προκαλέσουν νέα αδιέξοδα.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν είναι χωρίς ρίσκο. Είναι απόφαση, η οποία ελήφθη και πήραν ρίσκο τόσο οι λοιμωξιολόγοι στην επιτροπή, όσο και η κυβέρνηση, η οποία αποδέχθηκε την εισήγησή τους. Αρα ελλοχεύει κίνδυνος. Μπορεί αυτή τη χρονική στιγμή να θεωρούμε ότι η πανδημία είναι σε σχετικά σταθερή κατάσταση, επομένως επιτρέπει το ρίσκο. Υπάρχουν, όμως, δύο προϋποθέσεις. Πρώτον πρέπει να γίνονται πολλά τεστ κατά τη διάρκεια του ανοίγματος και δεύτερον αν καταγραφεί πως κάτι δεν πάει καλά με την πανδημία τα μέτρα θα αρθούν άμεσα.

Την ίδια ώρα, όμως, κανείς στην επιτροπή δεν γνωρίζει με ασφάλεια την πορεία της πανδημίας, για παράδειγμα την τελευταία εβδομάδα. Για αυτό και μπήκε φρένο σε διευρυμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Κρίθηκε απαραίτητο, διότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας το επιτρέπει, να γίνει κάποιο περαιτέρω άνοιγμα, μόνο όμως για τα σχολεία.

Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για άλλους κλάδους προς το παρόν μπαίνουν στον πάγο. Απολύτως λογικό, όσο και επώδυνο να είναι, π.χ. για την εστίαση που βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης ή για τομείς όπως η άθληση και τα γυμναστήρια ή ο χειμερινός τουρισμός με τα χιονοδρομικά κέντρα.

Απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα ειδικά για την εστίαση το άνοιγμα μάλλον μεταφέρεται για τον Μάρτιο. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι δύσκολοι μήνες. Από τη μία πρέπει να παραμείνει η σταθερότητα στην πανδημία και από την άλλη φαίνεται πως και οι ίδιοι οι επαγγελματίες κάνουν δεύτερες σκέψεις θεωρώντας ημίμετρο να λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι. Μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις όλα θα κινούνται σε τεντωμένο σχοινί. Προτεραιότητα τώρα είναι να βρεθεί ο μηχανισμός, προκειμένου να στηριχτούν οι κλάδοι, που παραπαίουν λόγω του παρατεταμένου lockdown. Διαφορετικά τα λουκέτα δεν θα αργήσουν με ό,τι συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία αφενός, αφετέρου για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου