Καμία απόφαση δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία

Τελευταία ενημέρωση: 2021-01-20, 18:49:08
Καμία απόφαση δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία

«Προσέχουμε για να έχουμε» πρέπει να είναι το μότο, που θα μας ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμη, μέχρι τουλάχιστον η ανοσία του πληθυσμού να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο

Της Βάσως Κυριαζή

Από τη στιγμή που άνοιξε το λιανεμπόριο είναι λογικό η συζήτηση πλέον να μεταφέρεται στο πότε θα ανοίξουν οι υπόλοιποι κλάδοι. Για να είμαστε σαφείς, πότε θα ανοίξει η εστίαση. Ενας πολύπαθος κλάδος, που πνέει τη λοίσθια, με τους επαγγελματίες να βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται.

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ήταν λογικό τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα εκεί. Καλλιεργήθηκαν προσδοκίες και όχι άδικα, αν και οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς θέλουν πρώτα να δούνε τα αποτελέσματα του ανοίγματος της αγοράς, αν δηλαδή θα παραμείνει σταθερή η επιδημιολογική εικόνα ή θα υπάρξει επιβάρυνση και μετά να δώσουν σήμα για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που θα επανακάμψουν.

Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει. Με δεδομένο τι συνέβη το διάστημα που μεσολάβησε πριν το δεύτερο lockdown είναι αναμενόμενο να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις, φοβούμενοι τυχόν πισωγύρισμα. Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο είναι ότι η όποια απόφαση ληφθεί δεν θα είναι ελαφρά τη καρδία αφενός, αφετέρου θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα, προκειμένου να μην τρέχουμε και δεν φτάνουμε εκ των υστέρων, όπως λέει και ο λαός.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται να βρεθεί ισορροπία. Από τη μία είναι ο υγειονομικός τομέας, ο οποίος δεν μπορεί να παραβλεφθεί, δηλαδή ο υγειονομικός κίνδυνος της πανδημίας και κατά πόσο μπορεί να αντέξει το ΕΣΥ ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας και από την άλλη η οικονομική λαίλαπα που απειλεί με αφανισμό αρκετούς κλάδους, λόγω των απαγορεύσεων και των περιορισμών που έχουν τεθεί.

Κατάσταση που θυμίζει «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» και όπως είναι φυσικό οι αποφάσεις δεν μπορούν να είναι βεβιασμένες. Ως εκ τούτου χρειάζονται υπομονή και πάνω από όλα όχι εφησυχασμός, όσο κουραστικό και αν ακούγεται. «Προσέχουμε για να έχουμε» πρέπει να είναι το μότο, που θα μας ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμη, μέχρι τουλάχιστον η ανοσία του πληθυσμού να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο που θα δικαιολογεί τη χαλάρωση. Αν όμως δεν συμβεί τους επόμενους μήνες και το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο και δεν συμφέρει κανέναν.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=