Από εμάς εξαρτάται η συνέχεια

από-εμάς-εξαρτάται-η-συνέχεια-778205

Ολοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κερδηθεί το στοίχημα και πως δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα. Ολοι γνωρίζουν ότι το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας συνοδεύεται και από αύξηση κρουσμάτων

Της Βάσως Κυριαζή

«Αχτίδα φωτός» το χθεσινό άνοιγμα της αγοράς. Οι λοιμωξιολόγοι άναψαν το πράσινο φως και από χθες άνοιξε το σύνολο του λιανεμπορίου μετά από δύο ολόκληρους μήνες σκληρού lockdown. Οι επαγγελματίες αναθάρρησαν και διατηρούν πλέον προσδοκίες ότι το διάστημα που ακολουθεί θα μπορέσουν να διατηρήσουν μεγάλο μερίδιο από τον τζίρο των περυσινών εκπτώσεων. Οι καταναλωτές χθες πρώτη μέρα, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, έδειξαν ότι θέλουν να στηρίξουν την αγορά και ξεχύθηκαν για ψώνια. Θετική η πρώτη ένδειξη. Αρκεί βέβαια να υπάρχει προσοχή, διότι όπως έχουν επισημάνει πολλάκις και οι επιστήμονες όλα είναι υπό αίρεση. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουμε και να εφησυχάσουμε. Το έργο το έχουμε ξαναδεί τον περασμένο Μάιο, το είδαμε το φθινόπωρο και όλοι ελπίζουν ότι τα παθήματα μας έγιναν μαθήματα. Τα μέτρα και οι περιορισμοί ισχύουν στο ακέραιο και έτσι θα μείνουν, μέχρι τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία. Μέχρι να γίνει κατορθωτό αυτό όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση να μην εφησυχάσουμε. Αλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν σαφής. Αν παρατηρηθεί πάλι αύξηση κρουσμάτων το κλείσιμο της αγοράς θα είναι αναπόφευκτο και θα είναι ό,τι χειρότερο. Μην πούμε καταστροφικό, διότι η οικονομία δεν αντέχει άλλο lockdown. Ηδη οι προειδοποιήσεις ότι έρχονται λουκέτα πέφτουν βροχή και τα «καμπανάκια» ουδείς έχει δικαίωμα να τα αμφισβητήσει, πολλώ δε μάλλον να τα αγνοήσει.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Οι όροι όπως τους εισηγήθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης όπως οι 2 ώρες και ο αριθμός των ατόμων στα καταστήματα είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Η επιτροπή συναίνεσε προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα τηρηθούν οι όροι και ο κόσμος θα πειθαρχήσει», υπογράμμισε χθες ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Γνωρίζουμε πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορονοϊός από περιοχή σε περιοχή, αλλά επειδή τονίστηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, η επιτροπή συναίνεσε να γίνει αυτή η προσπάθεια. Μπορούμε να πάμε και σήμερα Τρίτη να ψωνίσουμε ή αν δούμε κόσμο να πάμε λίγο αργότερα», είπε επίσης, θέλοντας να καταδείξει την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού. Δεν είναι να παίζουμε με τον κορονοϊό. Οποτε τον αγνοήσαμε είδαμε ότι δεν αστειεύεται.

Ολοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κερδηθεί το στοίχημα και πως δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα. Ολοι γνωρίζουν ότι το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας συνοδεύεται και από αύξηση κρουσμάτων. Ελπίζουν όμως πως αυτά θα είναι διαχειρίσιμα και ότι δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου που η κατάσταση ήταν εφιαλτική.

Τα κρούσματα έχουν ελαττωθεί αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί. Τον Μάιο είχαμε ελάχιστα κρούσματα, και είδαμε ότι είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση. Προϋποθέσεις είναι να τηρούνται τα μέτρα, το 2ωρο sms και οι αποστάσεις. Δεν επιτρέπονται λάθη τώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου