Ο συντονισμός είναι το Α και το Ω για να μη γίνονται λάθη

ο-συντονισμός-είναι-το-α-και-το-ω-για-να-782801

Υπό την πίεση, που ασκούν η καραντίνα και οι αυξομειώσεις στην πορεία των κρουσμάτων, το εμβόλιο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και το μεγαλύτερο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε

Της Βάσως Κυριαζή

Tα προβλήματα και οι αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν για αρκετές ώρες χθες στη λειτουργία της πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων άνω των 85 χρόνων, με αποτέλεσμα άνθρωποι από τον Αλμυρό, τον Πτελεό και άλλες περιοχές της Μαγνησίας να παραπέμπονται για να εμβολιαστούν στην Αργαλαστή, διότι δεν είχε καταχωριστεί άλλο εμβολιαστικό κέντρο, δείχνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τις αρμόδιες αρχές. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα είναι μεγάλο. Πρέπει να εμβολιαστεί ένα ποσοστό περίπου 70% του γενικού πληθυσμού για να έχουμε την απαιτούμενη ανοσία και αυτό πρέπει να γίνει υπεύθυνα, οργανωμένα και χωρίς εξόφθαλμα λάθη, διότι σε διαφορετική περίπτωση πολλοί θα είναι εκείνοι που θα αποθαρρυνθούν. Εκεί που στόχος είναι να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν, κινδυνεύει η διαδικασία να καταστεί μη αξιόπιστη, αν παρατηρηθούν ξανά τέτοια λάθη. Και αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο, διότι πράγματι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Είναι προτιμότερο η διαδικασία να ολοκληρωθεί κατά τι αργότερα, παρά λόγω βιασύνης, να υπάρξουν λάθη που θα κοστίσουν.

Οι αρμόδιοι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα πρέπει ενδεχομένως να επανασχεδιάσουν κάποια πράγματα. Να επανεξετάσουν ίσως τα πεδία της πλατφόρμας και να κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία, ώστε να μην «χάνονται» μεταξύ ταχυδρομικών κωδικών και περιοχών που δεν έχουν εμβολιαστικά κέντρα οι πολίτες όταν μπαίνουν μέσα να υποβάλλουν αίτηση.

Οι επόμενοι μήνες μέχρι την άνοιξη είναι δύσκολοι. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό. Έχουμε χειμώνα, έχουμε υψηλή μεταδοτικότητα του ιού, έχουμε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, άρα περιμένουμε συνθήκες που να ευνοούν τη μετάδοση του ιού» παραδέχονται οι επιστήμονες. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι θα υπό την πίεση που ασκεί η καραντίνα και οι αυξομειώσεις στην πορεία των κρουσμάτων, το εμβόλιο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Μπορεί προς το παρόν τα κρούσματα να είναι ελεγχόμενα αλλά παρατηρείται μια μικρή αύξηση τις τελευταίες ημέρες η οποία πιθανόν να σχετίζεται με τις γιορτές. Δεν πρέπει όμως να χαλαρώσουμε μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Μέχρι τότε όλα θα πρέπει να είναι υπό έλεγχο, διότι ο ιός έχει δείξει ότι δεν αστειεύεται και ότι δεν συγχωρεί λάθη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου