Δικαιολογημένη η αβεβαιότητα

Τελευταία ενημέρωση: 2021-01-11, 17:05:57
Δικαιολογημένη η αβεβαιότητα

Με τέτοια ψυχολογία και με κλειστά μαγαζιά η επανεκκίνηση της αγοράς, ακόμη και αν γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση

Της Βάσως Κυριαζή

Οι προσδοκίες, που είχαν καλλιεργηθεί τις προηγούμενες μέρες ότι επίκειται ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου έστω με τη διαδικασία του click away, με αφορμή και την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, διαψεύστηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για παράταση του lockdown. Ηρθαν όμως την ίδια στιγμή να ενισχύσουν δικαιολογημένη ανασφάλεια στον εμπορικό και επαγγελματοβιοτεχνικό κόσμο, που βρίσκεται πλέον σε απόγνωση. Οι περισσότεροι επαγγελματίες κινούνται σε τεντωμένο σχοινί.

Οι όποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί δεν είναι ικανές να καλύψουν τη χασούρα και φυσικά, όπως λέει ο λαός, από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει. Επιπροσθέτως όμως νιώθουν και αδικημένοι και δεν έχουν άδικο. Αισθάνονται ότι εμπαίζονται και πως τελικά είναι εκείνοι, μαζί με την εστίαση, που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της πανδημίας. Δεν φταίνε οι ίδιοι, που αισθάνονται έτσι. Οταν επιβλήθηκε το σκληρό lockdown ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανακοίνωνε μία εβδομάδα κλείσιμο για να ανοίξουν τα σχολεία και από 11 Ιανουαρίου ξανανοίγει το λιανεμπόριο με τη διαδικασία του click away.

Τον ίδιο ισχυρισμό προέβαλαν και τις επόμενες μέρες διαδοχικά και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Ετσι οι επαγγελματίες ανέμεναν ότι θα σηκώσουν και πάλι ρολά. Μέχρι που έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις το βράδυ προχθές Παρασκευή και επήλθε ψυχρολουσία. Την αρχική αμηχανία των εμπόρων διαδέχτηκε η απογοήτευση. «Δεν έχουμε άλλα οικονομικά και ψυχικά αποθέματα» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Γιώργος Καρανίκας, ερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων.

Με τέτοια ψυχολογία και με κλειστά μαγαζιά η επανεκκίνηση της αγοράς, ακόμη και αν γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ασφαλώς και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να μη συνοδεύεται από ασφάλεια, προφανώς για να μην ανάβουν πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις, όμως ας φροντίσουν τουλάχιστον οι κυβερνητικοί παράγοντες να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Η συγκυρία είναι ούτως ή άλλως δύσκολη. Δεν χρειάζεται να γίνεται ακόμη δυσκολότερη από λανθασμένους χειρισμούς και ατυχείς επικοινωνιακά κινήσεις, που εντείνουν την αβεβαιότητα.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
9
=