Είμαστε ακόμη στην αρχή

είμαστε-ακόμη-στην-αρχή-785796

Είμαστε ακόμη στην αρχή και είναι αναμενόμενο να υπάρχει κόσμος, που είναι διστακτικός. Επομένως, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχουν, αρκεί να πηγάζουν από σωστή ενημέρωση

Της Βάσως Κυριαζή

Από την πρώτη μέρα που άρχισαν οι εμβολιασμοί υγειονομικών και ηλικιωμένων σε ολόκληρο τον κόσμο, τίθεται το ερώτημα «οι εμβολιασμοί πρέπει να είναι προαιρετικοί ή εθελοντικοί;».

Οι απόψεις διίστανται και λογικά. Ομως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο ιός.

Ασθένειες, που παλαιότερα μάστιζαν την ανθρωπότητα, σήμερα φαίνονται και είναι απλές, λόγω του ότι έχει βρεθεί το αντίστοιχο εμβόλιο για την αντιμετώπισή τους. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταδειχθεί πως οι εμβολιασμοί έχουν ωφελήσει την ανθρωπότητα, ακόμα κι αν είναι υποχρεωτικοί, διότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της προάσπισης και της διατήρησης σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα της δημόσιας υγείας.

Το εμβόλιο κατά του covid-19 είναι αλήθεια πως είναι πολύ πρόσφατο και σίγουρα επιδέχεται βελτιώσεων, όπως έχουν παραδεχτεί αρκετοί ειδικοί επιστήμονες, επισημαίνοντας πως με το πέρασμα του χρόνου τα εμβόλια που θα ανακαλύπτονται θα είναι καλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα.

Είναι όμως το μοναδικό «όπλο» που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στον ιό για αυτό και υπάρχει καταρχήν ευρεία αποδοχή, παρά το γεγονός πως δεν πρέπει να παραβλέπουμε βασική παράμετρο, η οποία δεν υπήρχε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και δεν είναι άλλη από το διαδίκτυο, μέσω του οποίου προωθούνται θεωρίες συνωμοσίας, που επηρεάζουν τμήμα του πληθυσμού.

Οι επιστήμονες βέβαια εκτιμούν πως όσο θα περνά ο καιρός θα πείθονται ολοένα και περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν.

Είμαστε ακόμη στην αρχή και είναι αναμενόμενο να υπάρχει κόσμος, που είναι διστακτικός, αφού βιώνει πρωτοφανή και πρωτόγνωρη ψυχολογική κυρίως κρίση. Επομένως, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχουν, αρκεί να πηγάζουν από σωστή ενημέρωση, την οποία μπορούμε να έχουμε μόνο από τους επιστήμονες, που παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας και γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όσα μερίδα χρηστών του διαδικτύου διαδίδει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου