Οι αποφάσεις θα είναι καθοριστικές

οι-αποφάσεις-θα-είναι-καθοριστικές-809511

Η επιφυλακτικότητα, που εκφράζουν δημοσίως τα μέλη της επιτροπής επιστημόνων, αλλά και η πανσπερμία απόψεων επιβεβαιώνουν ότι η εισήγηση, που θα κάνουν, δεν θα είναι εύκολη, ούτε μπορεί η πρότασή τους να ληφθεί ελαφρά τη καρδία

Της Βάσως Κυριαζή

Η διαχείριση της πανδημίας και η άρση του lockdown μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση πολλές μέρες. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει ανακοινωθεί ήδη μία παράταση της καραντίνας και απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα δεν θα τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση, αν οι λοιμωξιολόγοι δεν το εισηγηθούν, δεν θα ρισκάρει πρόωρο άνοιγμα, διότι κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει σκηνές στα νοσοκομεία, όπως αυτές των τριών προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν πραγματικός εφιάλτης.

Είναι πολύ εύκολο και εν πολλοίς ανέξοδο να προτείνει κανείς άνοιγμα εδώ και τώρα ή να κάνει εύκολη κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας και πολύ δύσκολο να λαμβάνει αποφάσεις εκτιμώντας όλα τα δεδομένα και τους παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την όλη κατάσταση.

Οι επιστήμονες είναι υποχρεωμένοι να αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αν έχει αποσυμφορηθεί σε τέτοιο βαθμό, που να επιτρέπεται σχετική χαλάρωση ή αν ακόμη χρειάζεται χρόνος, προκειμένου τα νοσοκομεία να ξεμπλοκάρουν, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Η επιφυλακτικότητα, που εκφράζουν δημοσίως τα μέλη της επιτροπής επιστημόνων, αλλά και η πανσπερμία απόψεων επιβεβαιώνουν ότι η εισήγηση, που θα κάνουν, δεν θα είναι εύκολη, ούτε μπορεί η πρότασή τους να ληφθεί ελαφρά τη καρδία.

Την ίδια ώρα υπάρχει και η οικονομία. Η αγορά είναι κλειστή, η εορταστική περίοδος, που κάποτε ήταν τονωτική ένεση για το λιανεμπόριο, φέτος είναι κεκλεισμένων των θυρών με ό,τι συνεπάγεται για τα προβλήματα, που συσσωρεύονται. Τα μέτρα, που εφαρμόζονται, μπορεί να παρέχουν στήριξη, όλοι όμως γνωρίζουν πως από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει, όπερ σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να εναποθέτει τις ελπίδες του στις ενισχύσεις που δίνονται. Στην αγορά επικρατούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Για αυτό και όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο εμβόλιο και καλώς, για να τιθασευτούν ο ιός και η πανδημία. Δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Η υγειονομική και οικονομική κρίση διαπερνά πλέον όλο τον πλανήτη. Διαφέρει μόνο η ένταση των κλυδωνισμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου