ΤΟΠΙΚΑ

Η «αχίλλειος πτέρνα» του κορονοϊού

η-αχίλλειος-πτέρνα-του-κορονοϊού-812153

Η έλλειψη εξειδικευμένων πνευμονολόγων στο Αχιλλοπούλειο και η μάχη για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές λοιμώξεις – Τι λένε γιατροί του κλάδου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Μπορεί μέχρι πρότινος το γεγονός ότι τα περισσότερα νομαρχιακά νοσοκομεία της περιφέρειας στερούνται πνευμονολογικών κλινικών, να αποτελούσε μία ακόμη παθογένεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σήμερα όμως που η πανδημία «θερίζει», ενδεχομένως να κοστίζει και σε ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες.

Στη Μαγνησία πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας οι ανάγκες των πνευμονολογικών ασθενών όσον αφορά τον δημόσιο τομέα καλύπτονταν στην πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας από τους πνευμονολόγους του Κέντρου Υγείας Βόλου και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο στο Νοσοκομείο λειτουργεί εξωτερικό πρωινό ιατρείο κάθε Τετάρτη. Για τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Αχιλλοπούλειο η θεραπεία «περνούσε» από τους δύο πνευμονολόγους της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ενώ το κενό που υπήρχε για οργανωμένη Πνευμονολογική Κλινική στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, άρα και εξειδικευμένων πνευμονολόγων στο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα, καλύπτονταν σε μεγάλο βαθμό από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Όμως μεσούσης της πανδημίας το κενό αυτό είναι εμφανές. Ο ϊός χτύπησε ακριβώς εκεί που «πονάει» το Νοσοκομείο. Στην έλλειψη ικανού αριθμού πνευμονολόγων που θα μπορούσαν να προσφέρουν εξειδικευμένη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που προκαλεί ο ιός στην πλειονότητα των ασθενών.

Οι αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν και συγκεκριμένα τα προβλήματα που σχετίζονται με αναπνευστικές δυσλειτουργίες, αναπνευστήρες, καλύπτονται μέχρι στιγμής από τους παθολόγους σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας με τους οποίους γίνεται καθημερινό breefing, τους αναισθησιολόγους- εντατικολόγους της ΜΕΘ του ΓΝΒ και τους δύο πνευμονολόγους της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι πραγματικά έχουν «γονατίσει» αυτό το διάστημα εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται οι κλινικές COVID-19.

Χάνονται άνθρωποι λόγω έλλειψης εξειδίκευσης;

Ο Βολιώτης καθηγητής Πνευμονολογίας Κων. Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, εξέφρασε την άποψη πως είναι πιθανό να χάνονται ανθρώπινες ζωές αυτή την περίοδο της πανδημίας, διότι δεν φροντίσαμε ως χώρα να έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό και πνευμονολογικές κλινικές σε όλα τα Νοσοκομεία.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής συμφωνεί ότι η πνευμονολογία είναι ουσιαστικά μια παθολογική ειδικότητα και πως οι παθολόγοι γενικά μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς με κορονοϊό στο νοσοκομείο, αλλά το 2020 που μιλάμε πρέπει να προχωράμε προς τα μπροστά και οι εξειδικεύσεις που υπάρχουν της παθολογικής ειδικότητας θα πρέπει να ενδυναμώνονται και όχι να απογυμνώνονται», λέει. Προσθέτει μάλιστα πως στο Νοσοκομείο Βόλου με δεδομένη την πίεση που υπάρχει λόγω αυξημένων περιστατικών COVID-19 υπάρχει ανάγκη επιπλέον πνευμονολόγων.

Σε αυτό το μοτίβο ο καθηγητής υποστηρίζει πως πρέπει να γίνουν πνευμονολογικές κλινικές στα νομαρχιακά νοσοκομεία, να γίνουν άμεσες μαζικές προσλήψεις ειδικών πνευμονολόγων που θα μπορούν να αυξήσουν και ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς, αν και όπως αναφέρει με τη μαζική φυγή επιστημόνων κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, χάθηκε η ευκαιρία τέτοιες ειδικότητες να παραμείνουν στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει επειγόντως η Πολιτεία να σπεύσει να οργανώσει το θέμα των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία με τέτοιον τρόπο, ώστε να παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

«Στο Αχιλλοπούλειο οι συνάδελφοί μας δέχονται μεγάλη πίεση. Είναι πράγματι ήρωες. Μακάρι να μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε, αλλά τα μέτωπα είναι πολλά», σημείωσε επίσης ο κ. Γουργουλιάνης, παρατηρώντας ακόμη ότι «στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και όταν κάθε μέρα χάνονται άνθρωποι από τον κορονοϊό, οι εξειδικευμένες γνώσεις είναι το παν για να αντιμετωπίζονται έκτακτες καταστάσεις όπως η πανδημία, ώστε να μπορούμε από καλύτερη θέση να παλέψουμε τις υποτροπές που προκαλεί η νόσος.

Καθημερινή επιμόρφωση και εξοπλισμός

Την άποψη Γουργουλιάνη την ακούν μεν οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, αλλά προσεγγίζουν το όλο θέμα από διαφορετική σκοπιά, κρατώντας αποστάσεις… από τα όσα επισημαίνει.

Όπως τονίζονταν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από πηγές του Αχιλλοπουλείου, το κενό… της εξειδίκευσης οι παθολόγοι που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της πορείας των ασθενών με COVID-19 το καλύπτουν με τις επιπλέον γνώσεις που αποκτούν στις καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους λοιμωξιολόγους και τους εξειδικευμένους πνευμονολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Επιπλέον έχουν εκπαιδευτεί και σε συνεργασία με τη ΜΕΘ μπορούν και τοποθετούν τον ειδικό μηχανισμό που παρέχει στον οργανισμό επιπλέον οξυγόνο, στους ασθενείς εκτός Μονάδας που έχουν COVID-19. Το Αχιλλοπούλειο το τελευταίο διάστημα έχει εφοδιαστεί με τουλάχιστον 10 επιπλέον τέτοια μηχανήματα για τις ανάγκες της πανδημίας.

«Πολλοί ασθενείς γλυτώνουν τον αναπνευστήρα, αν τους βάλεις μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό», εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ παθολόγος που έχει ήδη ειδικευτεί σ’ αυτή τη διαδικασία για την αντιμετώπιση κάποιων σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων, τα οποία μπορεί να είναι πολλές φορές βαριά, συνεπεία της λοίμωξης που έχει δημιουργηθεί σε ασθενείς με κορονοϊό.

Στη μάχη… και οι ιδιώτες

Στη μάχη βρίσκονται και οι ιδιώτες πνευμονολόγοι του Βόλου, που από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα βρίσκονται στις επάλξεις παρέχοντας σημαντικές συμβουλές ειδικά σε χρόνια πάσχοντες που εξαιτίας του κορονοϊού χρειάζεται να προστατευθούν περισσότερο, αφού είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό.

Σύμφωνα με τον Βάιο Κυρίτση, πνευμονολόγο- φυματιολόγο στον Βόλο, το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση ζήτησης οδηγιών και ιατρικών συμβουλών από ανθρώπους που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και αναζητούν καθοδήγηση από τους πνευμονολόγους για να αποφύγουν τις σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις. «Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι ειδικά στις ηλικίες μέχρι 55 χρόνων εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Εκείνοι που χρειάζονται προσοχή και το λέμε διαρκώς σ’ όποιον επικοινωνεί μαζί μας, είναι όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και δεν πρέπει να αψηφούν τα συμπτώματα, όπως ο πυρετός. Αν είναι εμπύρετοι για περισσότερες από τρεις ημέρες πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουν ιατρική συνδρομή», εξηγεί ο γνωστός πνευμονολόγος. «Δεν πρέπει να φοβούνται» συμπληρώνει, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει και το παράδοξο ορισμένοι να αφήνουν να περάσει ακόμη και μία εβδομάδα για να επικοινωνήσουν με γιατρό. «Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναμενόμενο να υπάρχει υποτροπή», εκτιμά ο ίδιος, παρατηρώντας επίσης πως αν δεν υπήρχαν οι ιδιώτες πνευμονολόγοι που παρέχουν χρήσιμες προληπτικές συμβουλές, ενδεχομένως οι ασθενείς με βαριά συμπτωματολογία να ήταν περισσότεροι.

Επιστολή στον υπουργό Υγείας από την Πνευμονολογική Εταιρεία

Τον περασμένο Μάιο, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρέδωσε στον υπουργό Υγείας, επιστολή με την οποία έθετε τα ζητήματα έλλειψης πνευμονολόγων στο ΕΣΥ.

Στις πρώτες προτάσεις που έχουν και πιο επείγοντα χαρακτήρα, έθεσε τη δημιουργία Πνευμονολογικών Κλινικών στα μεγάλα Γενικά Νοσοκομεία της Αττικής αλλά και στην περιφέρεια, όπως είναι ο Βόλος.

Επίσης ζητούσε τη συμμετοχή των πνευμονολόγων σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, Περιφερικά Ιατρεία κτλ καθώς, λόγω της πολύ μεγάλης συχνότητας και νοσηρότητας των αναπνευστικών παθήσεων, θα μπορούσαν να μειώσουν τα περιστατικά που θα μεταφέρονται για παράδειγμα στο νοσοκομείο, ενώ επίσης τόνιζε με έμφαση την ανάγκη πρόσληψης επικουρικών ιατρών 5ετούς θητείας με σκοπό να καλυφθεί η έλλειψη ειδικευομένων στη Πνευμονολογία και η δυνατότητα των πνευμονολόγων να εξειδικεύονται στη λοιμωξιολογία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου