Χρειάζεται να έχουμε υπομονή

χρειάζεται-να-έχουμε-υπομονή-812175

Της Βάσως Κυριαζή

Ο κορονοϊός όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει για καιρό, αφού ούτε οι διεθνείς Οργανισμοί, ούτε και οι Ελληνες επιστήμονες εκτιμούν ότι θα απαλλαγούμε σύντομα από τον εφιάλτη της πανδημίας. Οπως φαίνεται ούτε το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα φέρει άμεσα χαλάρωση στη ανθρωπότητα, παρ’ ότι θα δώσει μία ανάσα κάποια στιγμή. Αλλωστε μέχρι να δημιουργηθεί η ανοσία στον πληθυσμό θα πρέπει να περάσει και πάλι ένα διάστημα αλλά και να εμβολιασθεί μεγάλος αριθμός πολιτών, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι επιστήμονες.

Για αυτό και γίνεται έκκληση όταν με το καλό έρθουν τα εμβόλια, να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός, προκειμένου οι πολίτες να «θωρακιστούν» απέναντι στον ιό που δεν αστειεύεται.

Το επισημαίνουν, διότι προς το παρόν όπως φαίνεται είναι άγνωστο πόσοι πολίτες θα δεχθούν να εμβολιασθούν λόγω και της ανησυχίας που υπάρχει για ένα νέο εμβόλιο αλλά και για τη μέθοδο mrna που έχει χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά για την παραγωγή του (σ.σ. αξιοποίηση γενετικού υλικού από τον κορονοϊό), όπως διάβαζα σε ιατρικό site. Οταν όμως η πλειονότητα των επιστημόνων όχι απλά το συστήνει, αλλά θεωρεί ότι είναι «μονόδρομος» για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, σεβαστές οι όποιες επιφυλάξεις αλλά μάλλον εκ του περισσού.

Οταν ειδικοί, όπως ο γνωστός καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, διαβεβαιώνουν πως κανένα εμβόλιο δεν θα λάβει έγκριση να κυκλοφορήσει, εάν δεν είναι ασφαλές και όταν εκτιμούν ότι μπορεί σε κάποια χρόνια να πρέπει να γίνεται με τον τρόπο και τη συχνότητα που σήμερα γίνεται και το εμβόλιο της γρίπης, τότε οποιαδήποτε ανησυχία αίρεται.

Αλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα στελέχη που διαχειρίζονται από την πρώτη στιγμή την πανδημία με τον κορονοϊό τονίζουν ότι το εμβόλιο θα δώσει μεγάλη ανάσα σ’ όλη την ανθρωπότητα.

Δεν περιμένουμε να εξαλειφθεί ο ιός μεμιάς, αλλά τουλάχιστον θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα κάποια στιγμή να ελεγχθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου