Η κακοποίηση των γυναικών πληγώνει την κοινωνία

η-κακοποίηση-των-γυναικών-πληγώνει-τη-814491

Το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών δεν είναι μόνον γυναικείο θέμα, αλλά έχει ευρύτερες προεκτάσεις, ψυχολογικές, ιατρικές, νομικές και κοινωνιολογικές

Της Βάσως Κυριαζή

Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αύξηση των κρουσμάτων έμφυλης βίας, που βεβαίως είναι πιο αυξημένα στις γυναίκες.

Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που καλλιεργήθηκε από συντηρητικές αντιλήψεις και οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους.

Η κακοποίηση των γυναικών άλλωστε δεν έχει σύνορα. Είναι διαδεδομένη και εντοπίζεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από την κουλτούρα, τον πολιτισμό, το επίπεδο ανάπτυξης, την πολιτική σταθερότητα και τη θρησκεία.

Η βία που ασκείται στις γυναίκες σήμερα δεν είναι μόνο ορατή, όπως η σωματική κακοποίηση, ο ξυλοδαρμός και ο βιασμός, αλλά υπάρχουν και οι μη ορατές μορφές βίας, η ψυχολογική και οικονομική κακοποίηση, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, ο εξαναγκαστικός υποσιτισμός, η στέρηση της εκπαίδευσης, η καταναγκαστική εργασία, ο εξαναγκασμός σε πορνεία κ.ά.

Τις περισσότερες φορές, η κακοποίηση γίνεται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Στην Ελλάδα, έρευνες απέδειξαν ότι η βία εναντίον των γυναικών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό από ποτέ. Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το γεγονός, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προστατέψουν την οικογένεια από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοενοχοποιούνται ή αγνοούν ότι η ψυχολογική και οικονομική βία που τους ασκείται αποτελούν καταχρηστική συμπεριφορά και καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Όμως, το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών από συζύγους, εραστές, αδελφούς ή πατέρες δεν είναι μόνον γυναικείο θέμα, αλλά έχει ευρύτερες προεκτάσεις, ψυχολογικές, ιατρικές, νομικές και κοινωνιολογικές.

Απαιτεί τη συνεργασία των γυναικείων οργανώσεων και όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, που έρχονται σε επαφή με τους δράστες και τα θύματα κακοποίησης, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας γενικότερα.

Το ζήτημα είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους συλλογικότητας απέναντι στον φόβο, την επιθετικότητα, τις συγκρούσεις, ακόµη και στην ανοιχτή βία. Σπάστε τη σιωπή πρέπει να είναι το κυρίαρχο σύνθημα, που θα γίνει πράξη, προς τα θύματα της κακοποίησης. Η δημοσιοποίηση του προβλήματος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για την αντιμετώπισή του. Διαφορετικά, τα θύματα θα αυξάνονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου