Η πειθαρχία είναι επιβεβλημένη

η-πειθαρχία-είναι-επιβεβλημένη-815087

Ο ιός δεν έχει λογική και συναίσθημα. Μεταδίδεται από τον έναν στον άλλο, όταν συνωστίζονται για οποιονδήποτε λόγο

Της Βάσως Κυριαζή

Εχοντας την εμπειρία από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και πόσο επικίνδυνο είναι, προκαλεί αν μη τι άλλο έντονη ανησυχία η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι επίκειται και τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο σοβαρό.

Ο Οργανισμός έκρουσε καμπανάκι για τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021, προκειμένου ουσιαστικά να προετοιμάσει τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές για την ανάσχεση.

Την ίδια ώρα, την ανάγκη για υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού τονίζουν όλοι οι αρμόδιοι, γνωρίζοντας αφενός ότι οι πολίτες ανησυχούν, αφετέρου ότι κουράζονται και δικαίως.

Πόσα κρούσματα πρέπει να έχουμε για να αρθούν τα μέτρα; Πότε θα σταματήσουν οι περιορισμοί; Τα πλέον συνηθισμένα ερωτήματα, που θέτουν οι δημοσιογράφοι στους επιστήμονες και τους πολιτικούς, αλλά και οι πολίτες στους δημοσιογράφους. Κατά την εκτίμησή μας κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Οποια εκτίμηση και να γίνει είναι παρακινδυνευμένη.

Το όριο είναι μεταβαλλόμενο διαρκώς. Οταν οι αριθμοί είναι αυξημένοι χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να σταθεροποιούνται αρχικά και να μειώνονται στη συνέχεια. Κατά συνέπεια, χρειάζεται επαγρύπνηση.

Ο ιός δεν έχει λογική και συναίσθημα. Μεταδίδεται από τον έναν στον άλλο, όταν συνωστίζονται για οποιονδήποτε λόγο.

«Εχουμε πόλεμο. Αν έπεφταν σφαίρες θα μέναμε στο σπίτι» είπε πρόσφατα η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, απευθυνόμενη κυρίως προς όσους επιμένουν να είναι απείθαρχοι και να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας, αψηφώντας τους κινδύνους από τον ιό.

«Χρειάζεται υπομονή, γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξάνεται» τόνισε η ίδια, επαναλαμβάνοντας πως κανείς δεν είναι άτρωτος και ότι «έχουμε πραγματικό πόλεμο», στον οποίο δυστυχώς χάνονται ανθρώπινες ζωές και μάλιστα το τελευταίο διάστημα εν ριπή οφθαλμού.

Είναι λάθος, λοιπόν, να χαλαρώνουμε, είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει. Δεν κάνει εξαιρέσεις ο ιός και πρέπει να το καταλάβουμε, όσο και αν έχει κουράσει η κατάσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου