ΤΟΠΙΚΑ

Χαράλαμπος Μάνδρος: Κάνουμε πλέον ιατρική σε συνθήκες πολέμου, με κατά μέσο όρο κάθε μέρα 15 νέες εισαγωγές

χαράλαμπος-μάνδρος-κάνουμε-πλέον-ιατ-816795

Η μάχη με τον κορονοϊό σε κλινικές, που γεμίζουν και αδειάζουν εν ριπή οφθαλμού

Ο εφιάλτης για γιατρούς και νοσηλευτές δεν έχει τελειωμό στο Νοσοκομείο. Το δεύτερο και πολύ βαρύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκει και πάλι τους ήρωες µε τις άσπρες στολές να καταδιώκουν τον αόρατο εχθρό, ο οποίος γιγαντώνεται και τσακίζει όποιον βρει αδύναμο στο πέρασμά του.

Ειδικά από τις αρχές Νοεμβρίου και σταδιακά στο Αχιλλοπούλειο οι συνθήκες παραπέμπουν σε πολεμικό σκηνικό. Τα κρεβάτια στο Νοσοκομείο που πλέον κατά 1/3 είναι κατειλημμένο από κορονοασθενείς, πριν προλάβουν να αδειάσουν γεμίζουν από νέους ασθενείς που δίνουν τη δική τους μάχη για να επιβιώσουν.

Συχνά οι υγειονομικοί, παρά τον σκληρό αγώνα που δίνουν και τις προσπάθειές τους για φροντίδα στους πάσχοντες από covid, δεν καταφέρνουν να σώσουν όλους τους ασθενείς. Άλλωστε ο ιός παραμένει πιο ισχυρός και πιο επικίνδυνος από ποτέ. Αυτό τους δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μία θλίψη γιατί χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή, από την άλλη όμως πεισμώνουν και συνεχίζουν ακόμη πιο δυνατά στη μάχη με τον ιό. Είναι τα ίδια πρόσωπα που δακρύζουν όταν βλέπουν ανθρώπους να σβήνουν και χαμογελούν όταν βλέπουν την ελπίδα, η οποία έρχεται μέσα από ασθενείς που κατορθώνουν να βγουν από την εντατική.

Ιατρική σε συνθήκες πολέμου

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία παρέθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής των Κλινικών COVID-19 Xαράλαμπος Μάνδρος, ο οποίος ήδη μέσα σ’ αυτό τον μήνα έχει κάνει 8 συνεχείς εφημερίες και συνεχίζει. Καθημερινά έρχεται σε επαφή… με ασθενείς κορονοϊού. «Κάνουμε πλέον ιατρική σε συνθήκες πολέμου. Όταν έχεις κατά μέσο όρο κάθε μέρα 15 νέες εισαγωγές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ανά πάσα στιγμή όλα είναι υπό αίρεση. Μιλάμε για υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, για κρεβάτια που έχουν γεμίσει όλα και επεξεργαζόμαστε κάθε φορά νέες αποτελεσματικές λύσεις που πρέπει να τις δώσουμε στους πολίτες», τόνισε.

Το ένα τρίτο του νοσοκομείου είναι πλέον κλίνες για κορονοϊό. Όπως εκτιμά, τις επόμενες ημέρες θα συνεχίζουν οι μεγάλες ροές ασθενών και τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα.

«Είναι άσκηση ιατρικής υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, οπότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. Άρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών και για να σταματήσει η ροή θα πρέπει να σταματήσουν οι επαφές ανθρώπων στον μέγιστο βαθμό και χωρίς καμία εξαίρεση», παρατηρεί ο κ. Μάνδρος.

Τα κρεβάτια που αφιερώνονται στους ασθενείς με COVID διαρκώς αυξάνονται, οι υπόλοιποι ασθενείς συμπιέζονται, ενώ τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας συνεχώς εξαπλώνονται σε άλλους χώρους, χειρουργεία, χώρους ανάνηψης.

Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία ή φύλο. Μπορεί να χτυπήσει τους πάντες.

Το πρώτο κύμα ωχριά…

Σε ό,τι αφορά στις διαφορές του κορονοϊού σε σχέση με τις προηγούμενες λοιμώξεις, είναι ότι σε άλλες περιπτώσεις επέφεραν βαριά γενική κατάσταση, εύκολα αναγνωρίσιμη, οπότε μπορούσε η επιδημία να ελεγχθεί. Στην περίπτωση του COVID-19 στο δεύτερο ειδικά κύμα, υπάρχει ευρύτατη γκάμα συμπτωματολογίας και γι’ αυτό είναι δύσκολο να αναγνωριστούν τα κρούσματα.

«Η μάχη και στο δεύτερο κύμα συνεχίζεται και είναι πιο σκληρή. Υπάρχουν τρεις μεγάλες διαφορές σε σύγκριση με το πρώτο κύμα. Πλέον είναι πολύ περισσότερα τα περιστατικά. Ο ιός είναι πια πιο επιθετικός σε σχέση με το πρώτο κύμα της επιδημίας. Και η τρίτη μεγάλη διαφορά είναι ότι πλέον έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών κατά 5 με 10 χρόνια. Επιπροσθέτως υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που δεν είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα. Και όμως έπρεπε και έχουν διασωληνωθεί», εξηγεί ο διευθυντής της Κλινικής COVID-19, αποκαλύπτοντας ότι στην πλειονότητά τους οι ασθενείς που πλέον νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φροντίσουν τους ασθενείς, να τους περιθάλψουν αλλά και να τους στηρίξουν ψυχολογικά, δίνοντας τους κουράγιο και λέγοντάς τους λόγια ενθαρρυντικά, καθώς είναι μόνοι τους χωρίς να μπορούν να δουν τους συγγενείς τους για όσο διάστημα βρίσκονται μέσα για νοσηλεία. Η ενημέρωση των οικείων γίνεται τηλεφωνικά από τους θεράποντες γιατρούς.

Mε βαριά συμπτωματολογία

Ο Χαράλαμπος Μάνδρος διαπιστώνει καθημερινά πόσο αιφνιδιαστικά κινείται ο θανατηφόρος ιός, καθώς όπως περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ώρα που ένας ασθενής μπορεί να έχει βαριά μεν συμπτώματα, αλλά να μην είναι για να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ, μέσα σε λίγες ώρες η εικόνα αλλάζει και βρίσκεται στο κρεβάτι της εντατικής.

«Πριν προλάβει να αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει και πάλι» περιγράφει. Αυτή είναι και μία από τις πιο δύσκολες στιγμές που ζουν γιατροί και νοσηλευτές.

Ο μέσος όρος διάρκεια της νοσηλείας στις κλινικές είναι δέκα ημέρες.

«Όταν καταφέρνουμε να αποσωληνώσουμε έναν ασθενή, συνεχίζει να μένει για 2 με τρία 24ωρα στη ΜΕΘ ώστε να λάβει την απαραίτητη φροντίδα πριν μεταφερθεί στο κλινικό τμήμα. Τότε αρχίζουμε να έχουμε μια επικοινωνία μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο γιατρός δεν κρύβει τον προβληματισμό του καθώς δύο εβδομάδες μετά το lockdown ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ισοορροπήσουμε. «Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να κάνουμε το προσωπικό, οικογενειακό μας lockdown, για να κλείσουμε την πόρτα στο ιό, γιατί οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες», ανέφερε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι αυξημένες νοσηλείες. Για τον ίδιο ζητούμενο είναι και η μακροπρόθεσμη τήρηση των μέτρων. «Κάποια στιγμή η πανδημία θα τιθασευτεί. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα θα ξαναγυρίσουμε εδώ που είμαστε», τονίζει χαρακτηριστικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου