ΤΟΠΙΚΑ

Μόνοι στον θάνατο… ελέω κορονοϊού

μόνοι-στον-θάνατο-ελέω-κορονοϊού-816799

Φοβούνται μην κολλήσουν και αποφεύγουν να επισκέπτονται γιατρούς – Το Νοσοκομείο λειτουργεί για όλους, υπογραμμίζουν επιστήμονες

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις Βολιωτών, οι οποίοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή κατ’ οίκον, χωρίς να προλάβουν να ζητήσουν να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. Τρομοκρατημένοι κυρίως από την εξάπλωση της πανδημίας, φοβούμενοι τη μετάδοση, αφήνονται στη μοίρα τους και δεν ζητούν ιατρική βοήθεια. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή κατάρρευση του οργανισμού τους και μετά πολλές φορές παραμονεύει ο θάνατος.

Τις τελευταίες μέρες στον Βόλο καταγράφηκαν δύο περιπτώσεις ηλικιωμένων, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και πέθαναν στα σπίτια τους. Οι πληροφορίες λένε ότι ακολουθούσαν θεραπεία στο σπίτι και δεν μετέβησαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Και οι δύο «έσβησαν» στα χέρια των δικών τους ανθρώπων και δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι, είτε πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και δεν προσέρχονται στον γιατρό ή στο νοσοκομείο για παρακολούθηση λόγω COVID-19, είτε διαγιγνώσκονται με κορονοϊό και υποτιμούν τους κινδύνους, παραμένουν στο σπίτι νομίζοντας

Οπως εξηγούν γιατροί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι αιτίες που πεθαίνουν άνθρωποι στο σπίτι γιατί φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο λόγω της πανδημίας, δεν έχουν να κάνουν κατ΄ ανάγκη με τον κορονοϊό. Κάποιοι ασθενείς υποφέρουν και πεθαίνουν στα σπίτια τους από άλλες παθήσεις, που δεν συνδέονται με την πανδημία της COVID-19 και αυτό είναι το τραγικό. Θα μπορούσαν κάλλιστα να πάρουν μία θεραπεία νοσηλευόμενοι σε κλινική μη COVID-19 και ενδεχομένως να μην κινδυνεύσουν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν αθόρυβα από ένα καρδιαγγειακό πρόβλημα στο σπίτι για ημέρες και, όταν πείστηκαν να επισκεφτούν το νοσοκομείο, χρειάστηκε να παραπεμφθούν επειγόντως για επέμβαση. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που πεθαίνουν προτού προλάβουν να πάνε στο νοσοκομείο.

«Πολλοί ασθενείς μας λένε περίμενα επειδή φοβάμαι μήπως έρθω σε επαφή με ασθενή COVID», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ευθύμης Τσάμης. «Ο κίνδυνος είναι πολλοί ασθενείς να υποφέρουν ή να πεθάνουν στο σπίτι όταν θα έπρεπε να πάνε στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών. Ο γιατρός είναι απαραίτητος. Δεν πρέπει να αμελούνται εξετάσεις και επανέλεγχοι. Δεν μπορεί να σταματήσει η ζωή λόγω πανδημίας», προσθέτει.

Ο ίδιος επίσης εξηγεί ότι οι χρόνια πάσχοντες ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ότι από μόνης μία φαρμακευτική αγωγή που έχει δοθεί, δεν είναι ικανή να «θωρακίσει» τον οργανισμό, αν παραμεληθεί ο οργανισμός, δεν υποβάλλεται ο ασθενής στις εξετάσεις που είναι αναγκαίες.

«Βλέπουμε ασθενείς που δεν έχουν COVID-19 να έρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά στην πορεία της ασθένειάς τους με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί η υγεία τους» λέει από την πλευρά του ο Θεμιστοκλής Κυρλίδης από τη Καρδιολογική Κλινική. «Αυτή είναι πιθανόν μία από τις αντίστροφες επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού», προσθέτει ο ίδιος.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί για όλους…

Μπορεί οι φορείς δημόσιας υγείας να καλούν τους πολίτες να μην επιβαρύνουν αχρείαστα τις ιατρικές υποδομές στη διάρκεια της κρίσης, όμως αυτό δε σημαίνει ότι μια επίσκεψη στον γιατρό ή σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών πρέπει να αναβάλλεται.

«Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Από τον φόβο του κορονοϊού, οι άνθρωποι δεν πρέπει να αποφεύγουν να ζητούν ή να χρησιμοποιούν το νοσοκομείο» δήλωσε με τη σειρά του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και του ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Ηλίας Καραμέτος, επικεφαλής στο Τμήμα για τη μάχη κατά του κορονοϊού.

Γιατροί λένε ότι η έλλειψη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αποδεικνύεται ότι στοιχίζει ακριβά. Ασθενείς με χρόνια προβλήματα θα μπορούσαν να αποφύγουν το νοσοκομείο για να μην εκτεθούν σε κίνδυνο, προσερχόμενοι για παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας Βόλου, αν υπήρχαν όλες οι ειδικότητες γιατρών αφενός και αφετέρου αν ήταν πιο διαδομένος ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος λειτουργεί μεν, πολλοί όμως πολίτες είναι διστακτικοί.

«Οι γιατροί δίνουν αγωγές σε αυτούς που είναι στο σπίτι. Αλλά αν αυτή η αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα, αν δεν υπάρχει γιατρός που κάνει έλεγχο, για να αλλάξει ή να προσαρμόσει τα φάρμακα, τότε ο ασθενής μπορεί να χειροτερέψει. Για αυτό και χρειάζεται έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό», παρατηρεί ο κ. Τσάμης.

Υπογραμμίζεται πως οικογενειακοί γιατροί στον Βόλο κάνουν ακόμη αν καταστεί ανάγκη κατ’ οίκον επισκέψεις, λαμβάνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, για να περιοριστεί η μόλυνση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου