Προέχει να σωθούν ανθρώπινες ζωές

προέχει-να-σωθούν-ανθρώπινες-ζωές-816891

Της Βάσως Κυριαζή

Η απόφαση για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως αν χρειαστεί και σε άλλες πόλεις, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση και ότι αν δεν εφαρμοστούν εναλλακτικές λύσεις, τότε οι καταστάσεις θα είναι πολύ δύσκολες.

Γύρω όμως από το ζήτημα της επίταξης, όπως φαίνεται, υπήρξε ολόκληρο παρασκήνιο, το οποίο αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας προχθές Παρασκευή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η επίταξη προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε, διότι δεν υπήρχε λόγος. Η συμφωνία ήταν οι ιδιωτικές κλινικές να φιλοξενούν μη COVID 19 περιστατικά, επειδή, όμως, στο δεύτερο κύμα και με την ένταση που υπάρχει φάνηκε καθαρά ότι οι δυνάμεις του δημοσίου συστήματος υγείας δεν είναι ανεξάντλητες, προέκυψε ανάγκη για επιπλέον κρεβάτια νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό.

Αυτό ήταν που προκάλεσε τις αρχικές αντιδράσεις των κλινικαρχών, που τελικά ως προς τη Θεσσαλονίκη πείστηκαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ αφενός, αφετέρου να νοσηλευτούν οι ασθενείς, που έχουν ανάγκη.

Οπως αφήνει να εννοηθεί το υπουργείο, το ίδιο θα γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, αν δεν υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση στην πρόσκληση για ένταξη στο ΕΣΥ.

«Εφόσον χρειαστεί, ο νόμος μάς δίνει το εργαλείο, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών», είπε προχθές ο υφυπουργός Υγείας.

Βεβαίως, πρέπει να επισημανθεί πως το υπουργείο Υγείας από το καλοκαίρι, που εξελίσσεται η συζήτηση εν αναμονή του δεύτερου κύματος, θα έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες και όχι να τρέχουν όλοι τώρα ασθμαίνοντας να πείσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς ή τις κλινικές να συμμετάσχουν.

Ο προγραμματισμός για την ταυτόχρονη νοσηλεία ασθενών με και χωρίς κορονοϊό έπρεπε να είχε γίνει εγκαίρως, δεν έγινε όμως και τώρα προκύπτουν αρρυθμίες.

Η διάθεση για προσφορά όλων είναι αναμφισβήτητη. Ετσι τουλάχιστον λένε όλοι δημοσίως. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας μπορεί να χρειαστεί ανά πάσα στιγμή να εφαρμοστεί σε όποια περιφέρεια προκύψει δραματική εξέλιξη της πανδημίας, δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο, ούτε για άγονες αντιπαραθέσεις. Ο καθείς θα πρέπει να φέρει σε πέρας την αποστολή, που θα του ανατεθεί, διότι προέχει να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου