Η επιδημιολογική εικόνα θα κρίνει τα επόμενα βήματα

η-επιδημιολογική-εικόνα-θα-κρίνει-τα-ε-817301

Το μόνο, πραγματικά, αισιόδοξο μήνυμα, που βασίζεται σε δεδομένα και όχι σε εκτιμήσεις, είναι ότι το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει νωρίτερα από ό,τι περίμενε ολόκληρη η ανθρωπότητα

Της Βάσως Κυριαζή

Η δημόσια συζήτηση πλέον, εκτός από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και μεταδοτικότητας, περιστρέφεται γύρω από το πότε θα αρθεί το lockdown, πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Η αρχή έγινε βέβαια μετά από δηλώσεις, που έκαναν αρμόδιοι υπουργοί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που έσπευσαν να μας προετοιμάσουν ότι σταδιακά θα αρχίσει να ανοίγει ξανά η χώρα τον Δεκέμβριο ενόψει και των Χριστουγέννων, φαίνεται όμως ότι τις δύο τελευταίες μέρες η εκτίμηση παραήταν αισιόδοξη.

Αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής: Οι περιορισμοί θα αρθούν, όταν σταματήσει το ΕΣΥ να δέχεται ασφυκτική πίεση. Οπερ σημαίνει ότι σίγουρα θα υπάρξει παράταση στο lockdown τον Δεκέμβριο. Φυσικά αναφορικά με τα Χριστούγεννα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι συνθήκες που θα τα γιορτάσουμε θα είναι εντελώς διαφορετικές από πέρυσι.

Οι κοινωνικές συναθροίσεις θα μείνουν για αργότερα. Λογικό ακούγεται, αν σκεφτεί κανείς ότι δύο εβδομάδες μετά την επιβολή του δεύτερου κλεισίματος η επιδημιολογική επιβάρυνση της χώρας είναι μεγάλη και σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη ή πιο κοντά μας στη Λάρισα, είναι εφιαλτική.

Στην περιοχή μας επίσης η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Η Μαγνησία, δυστυχώς, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Σταθερά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, υψηλή νοσηρότητα και αυξημένη θνητότητα είναι τα τρία στοιχεία, που κάνουν τους επιστήμονες επιφυλακτικούς και την κυβέρνηση να βάζει φρένο στις αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι μετά τις 30 Νοεμβρίου θα έχουμε τελειώσει με τους περιορισμούς και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Είπαμε, ο ιός είναι ύπουλος. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες. Το μόνο, πραγματικά, αισιόδοξο μήνυμα, που βασίζεται σε δεδομένα και όχι εκτιμήσεις, είναι ότι το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει νωρίτερα από ό,τι περίμενε ολόκληρη η ανθρωπότητα. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι επίσημες ανακοινώσεις των εταιρειών. Μακάρι να βρισκόμαστε στο τέλος του εφιάλτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου