Ας δούμε πρώτα τι γίνεται γύρω μας

ας-δούμε-πρώτα-τι-γίνεται-γύρω-μας-817841

Δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοούμε τις υποδείξεις των ειδικών, ούτε βέβαια τους περιορισμούς, που έχουν τεθεί από την Πολιτεία, για να μπει φρένο στη διασπορά του ιού, που ακόμη δεν έχει περιοριστεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία νοσηρότητας, τα αυξημένα κρούσματα και η μεταδοτικότητα, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Της Βάσως Κυριαζή

Οι χώρες η μία μετά την άλλη προσπαθούν να οχυρωθούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα του δεύτερου κύματος πανδημίας, το οποίο αποδεικνύεται περισσότερο επικίνδυνο από ό,τι κανείς μπορούσε να προβλέψει. Ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες ομολογούν πλέον πως δεν ανέμεναν τόσο ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και κατ΄ επέκταση νοσηρότητας και θανάτων. Ολα τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται. Η Ελβετία, που είναι από τις πλέον οργανωμένες χώρες στον τομέα της υγείας, με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, εκπέμπει SOS τις τελευταίες μέρες.

Το καταγράφουμε απλά για να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα, στην οποία το δημόσιο σύστημα υγείας έχει κλονιστεί και κινδυνεύει επικίνδυνα από την ασφυκτική πίεση, που δέχεται πλέον σε όλα τα επίπεδα εξαιτίας της αύξησης νοσηλειών.

Αυτό σημαίνει ότι ως πολίτες πριν αποφασίσουμε να κρίνουμε, να ρίχνουμε το ανάθεμα ή να αδιαφορούμε για την τήρηση των μέτρων, πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας.

Για παράδειγμα, δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοούμε τις υποδείξεις των ειδικών, ούτε βέβαια τους περιορισμούς, που έχουν τεθεί από την Πολιτεία, για να μπει φρένο στη διασπορά του ιού, που ακόμη δεν έχει περιοριστεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία νοσηρότητας, τα αυξημένα κρούσματα και η μεταδοτικότητα, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι απαγορεύσεις πρέπει να ισχύουν και καλώς ισχύουν για όλους. Διακρίσεις, ναι μεν, αλλά, δεν υπάρχουν. Ή όλοι μαζί τηρούμε τα όσα προβλέπονται ή όλοι μαζί θα οδηγηθούμε σε νέες πιο επώδυνες περιπέτειες. Οποιος δεν το αντιλαμβάνεται, απλά ματαιοπονεί. Οταν οι γιατροί των Εντατικών κάνουν καθημερινά δραματικές εκκλήσεις ζητώντας από τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα, ουδείς έχει το δικαίωμα να σφυρίζει αδιάφορα, πολλώ δε μάλλον να πηγαίνει κόντρα, μόνο και μόνο για να αισθανθεί γενναίος απέναντι στις ανασφάλειές του. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια εφησυχασμού. Δεν πρόκειται για γριπούλα, αλλά για φονικό ιό, που διαλύει τα πάντα στο πέρασμά του, όπως λένε οι γιατροί, ειδικά αν βρει οργανισμό αδύναμο και απροστάτευτο. Ακόμη να το καταλάβουμε;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου