Για να μην έρθουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες

για-να-μην-έρθουν-ακόμη-πιο-δύσκολες-μέ-819565

Το μόνο όπλο, που έχουμε πλέον απέναντι στον ιό, είναι η τήρηση των μέτρων, που έχουν ληφθεί. Το λένε σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες. Δεν έχει πλέον να κάνει μόνο με το αν θα αντέξει ή όχι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αν θα βγούμε υγιείς από τη δοκιμασία

Της Βάσως Κυριαζή

Οι μέρες περνούν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι απλά δοκιμάζεται, αλλά ασφυκτιά. Η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλέον δραματική. Οι γιατροί ομολογούν ότι δεν έχουν βιώσει ξανά τόσο δύσκολη κατάσταση. Η πανδημία χτυπά οριζοντίως και καθέτως τη χώρα. Κλινικές, εντατικές γεμίζουν εν ριπή οφθαλμού και η κατάσταση, αντί να εκτονώνεται, γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Αν κάποιος μας έλεγε πριν από έναν χρόνο ότι θα συνέβαιναν όλα αυτά θα τον περνούσαμε για τρελό. Συμβαίνουν όμως και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με σιγουριά πότε θα είναι το τέλος. Το δεύτερο κύμα έφτασε με πολύ άγριες διαθέσεις και αποδεικνύεται καθημερινά τόσο από την αύξηση των κρουσμάτων, όσο και από τις αυξημένες νοσηλείες και τους διασωληνωμένους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πλέον κρατιέται από μία κλωστή. Οι ενισχύσεις σε προσωπικό και ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό δεν επαρκούν. Για αυτό και οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να κάνουν ακόμη και πέντε μέρες σερί εφημερία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν. «Είμαστε μόνοι μας. Τρέχουμε σαν τους τρελούς. Νοσηλεύτριες κλαίνε στον διάδρομο, γιατροί απελπισμένοι, πολίτες φοβισμένοι και οργισμένοι. Μας σκεπάζει ο θάνατος», είναι το συγκλονιστικό μήνυμα στελέχους του νοσοκομείου Βόλου, που έλαβα προχθές Κυριακή στο κινητό μου. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης, που επικρατεί και στο Αχιλλοπούλειο, που μετρά πλέον τις αντοχές του.

Το μόνο όπλο, που έχουμε πλέον απέναντι στον ιό, είναι η τήρηση των μέτρων, που έχουν ληφθεί. Το λένε σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες. Δεν έχει πλέον να κάνει μόνο με το αν θα αντέξει ή όχι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αν θα βγούμε υγιείς από τη δοκιμασία. Οταν καταγράφεται ραγδαία αύξηση των θανάτων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν έχουμε περιθώρια χαλαρότητας. Δεν είναι δυνατόν να αψηφήσουμε τα μέτρα, που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς. Η ιστορία έχει δείξει ότι όποτε κάναμε εκπτώσεις στα μέτρα, το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Αν υπάρχει ελπίδα σε δεκαπέντε ημέρες να έχουμε δαμάσει τον φονικό ιό, δεν έχουμε παρά να αποδεχτούμε τους περιορισμούς, όσο επώδυνοι και αν είναι. Διαφορετικά, θα έρθουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου