ΤΟΠΙΚΑ

Στερεύουν οι εφεδρείες σε κρεβάτια ~ Αρνητικό ρεκόρ νοσηλευομενων στο Νοσοκομείο Βόλου

στερεύουν-οι-εφεδρείες-σε-κρεβάτια-αρ-820981

Εκτινάχθηκαν οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό – Προβληματισμένοι οι γιατροί με την αύξηση της νοσηρότητας

Το πλέον αρνητικό «ποδαρικό» έκανε τον Νοέμβριο ο κορονοϊός στη Μαγνησία, επιβεβαιώνοντας την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή αφενός, αφετέρου τη σημαντική διασπορά του ιού σε όλους τους κλάδους και τομείς της δραστηριότητας. Αυτό που τρομάζει πλέον περισσότερο είναι ότι από μέρα σε μέρα αυξάνονται στο νοσοκομείο οι νοσηλευόμενοι, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανάγκη νοσηλείας για να ξεπεράσουν τον ιό, από εκείνους που με την καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι καταφέρνουν να ξεφύγουν… από τα νύχια του COVID-19.

Τα χθεσινά απολογιστικά στοιχεία νοσηλειών δείχνουν ότι στερεύουν και οι τελευταίες εφεδρείες σε κρεβάτια. Στις δύο κλινικές, τους αρνητικούς θαλάμους πίεσης και τη ΜΕΘ –COVID 19 νοσηλεύονταν συνολικά 66 άτομα. Με δεδομένο ότι οι εξασφαλισμένες κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό είναι 75, αν συνεχιστεί η έξαρση με αυτούς τους ρυθμούς, την ερχόμενη εβδομάδα η διοίκηση θα κληθεί να αναζητήσει άλλους χώρους και διαθέσιμα κρεβάτια, εκτός και αν προκριθεί να αποσταλούν ασθενείς με άλλες παθήσεις σε ιδιωτικές κλινικές, για να απελευθερωθούν ορισμένες ακόμη κλίνες.

Εκτινάχθηκαν οι νοσηλείες

Από εκεί που τέλη Οκτωβρίου οι ασθενείς με κορονοϊό που χρειάζονταν νοσηλεία στο Νοσοκομείο δεν ξεπερνούσαν τους 10, τις δύο τελευταίες εβδομάδες το κοντέρ καταγράφει αλματώδη αύξηση ασθενών, με αποτέλεσμα τα περισσότερα 24ωρα οι δύο κλινικές και η ΜΕΘ κορονοϊού να βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Την ίδια όμως στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα άλλα επείγοντα ή χρόνια περιστατικά με ασθενείς άλλων παθήσεων, οι οποίοι μεταφέρονται και χρήζουν νοσηλείας στο Αχιλλοπούλειο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Ηλία Καραμέτο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τον ιό να θερίζει.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, από τη μία στιγμή στην άλλη οι καρονοϊοκλινικές γεμίζουν εν ριπή οφθαλμού. Μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι δεν περνούν πολλές ώρες μέχρι να «καταληφθεί» ξανά.

Οι υπηρεσίες του νοσοκομείου από το πρωί μέχρι το βράδυ, αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναδιατάξεις κλινικών άλλων ειδικοτήτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν κλίνες, για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με κορονοϊό.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η επισήμανση παθολόγου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Λαμβάνουμε αποφάσεις το απόγευμα, οι οποίες την άλλη μέρα το πρωί πρέπει να επανεξεταστούν, αφού είναι ήδη ξεπερασμένες από τα γεγονότα και τις ανάγκες που έχουν ανακύψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης βραδιάς». Αυτό και μόνο καταδεικνύει πόσο ρευστή είναι πλέον η κατάσταση.

Το ευτύχημα είναι ότι με αυτό το κλίμα που επικρατεί και με δεδομένο ότι το Νοσοκομείο του Βόλου πλέον νοσηλεύει περιστατικά κορονοϊού, είναι περιορισμένη η προσέλευση ασθενών που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Τα στατιστικά για τα νέα κρούσματα

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, μόνο στο Νοσοκομείο Βόλου από 29 Οκτωβρίου μέχρι 12 Νοεμβρίου επιβεβαιώθηκαν συνολικά 225 νέα θετικά κρούσματα, από τα οποία τα 175 σε δείγματα που απεστάλησαν προς εξέταση στο πιστοποιημένο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Τα υπόλοιπα 48 νέα κρούσματα καταγράφηκαν μετά από ελέγχους που έγιναν στον μοριακό αναλυτή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο στάδιο. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ καθοριστικές για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στη συνέχεια. Το lockdown ήταν το μοναδικό «όπλο» ώστε να περιοριστεί η μεγάλη διασπορά του ιού. Θέλω να πιστεύω πως οι πολίτες θα κατανοήσουν τη σημασία τώρα να παραμείνουν μέσα και να τηρήσουν τα μέτρα. Αν αυτό αποδώσει τότε σταδιακά μπορούμε να προσδοκούμε εκτόνωση και μείωση κρουσμάτων. Έτσι θα μπορέσει να πάρει μία μεγάλη ανάσα το Σύστημα Υγείας που δοκιμάζεται σήμερα», πρόσθεσε.

10 ιδιώτες μπαίνουν στη μάχη με τον ιό

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στη μάχη κατά του κορονοϊού θα συνδράμουν το Νοσοκομείο Βόλου και ιδιώτες γιατροί. Ήδη δέκα περίπου γιατρού έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετέχουν στη διαδικασία, αξιοποιώντας το πλαίσιο που ενέκρινε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την πρόταση που διατύπωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν στο ΕΣΥ, θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά με εστίαση στις ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η πρόταση του υπουργού Υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Συμβάσεις για 6 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες.
  • Μηνιαίες αμοιβές 2000 ευρώ αφορολόγητα, καθώς και αμειβόμενες εφημερίες.
  • Πλήρη ή μερική απασχόληση.
  • Αμοιβές για επίσκεψη κατ’ οίκον, καθώς και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική.

Πάντως, ο ΠΙΣ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να υπάρξει και έκτακτη ενίσχυση των ιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση αμοιβών αλλά και ενίσχυση ειδικά όσων δίνουν καθημερινά τη μάχη με περιστατικά covid-19.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου